Vastgoed

Woningonderhoud verplichten bij wet

Particuliere woningbezitters moeten in sommige gevallen worden gedwongen hun woning te blijven onderhouden. Zo voorkom je verpaupering van huizen en wijken, met alle gevolgen van dien.

Dat stelt de Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer (economische zaken en sociale zaken) naar aanleiding van een dergelijk voorstel in het rapport over de problemen in Rotterdam-Zuid. Hij beseft dat het moeilijk is om het dwingende karakter van woningonderhoud bij wet vast te leggen.

Een apk-keuring voor woningen zal het niet worden, maar Schrijer zou het voorstel van oud-minister Deetman en oud-burgemeester Mans verder onderzocht zien om vooral huisjesmelkers te kunnen aanpakken.

Bestaande geldstromen

Nu kost het in Rotterdam honderden miljoenen euro's om verwaarloosde huizen te kopen en er nieuwe woningen voor terug te zetten. Met de bestaande geldstromen denkt de wethouder ook een eind te komen met het opkrikken van de oude stadswijken. Hij doelt op het geld voor het onderwijs en de economie zelf. "Zo zijn bedrijven als Joulz en Kei eigen bedrijfsscholen begonnen. Die leiden honderden jongeren op die daar direct aan het werk kunnen.’’

Lees verder op Architectenweb.nl