Woningeigenaren renoveren vooral wanden, vloeren en sanitair

  NL   22 november 2012 Bron: Bouwkennis
Woningeigenaren zijn op de woningrenovatiemarkt een belangrijke opdrachtgever en zitten niet stil. In de afgelopen twee jaar heeft de helft van de woningeigenaren geschilderd, eenderde heeft een vloer gelegd of sanitair vervangen en ruim een kwart heeft een nieuwe cv-ketel aangeschaft. 78% van de woningeigenaren schakelt voor het vervangen van de cv-ketel een professional in die zij veelal vinden via eerdere ervaringen, familie/vrienden of via andere professionals. Eenderde heeft van tevoren n offerte aangevraagd en 27% heeft onderhandeld over de uiteindelijke prijs van de cv-ketel. Dat blijkt uit de BouwKennis Renovatie Monitor.

Aan woningeigenaren is gevraagd welke klussen zij de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd. Daarna wordt in dit bericht ingezoomd op het beslissings-, orintatie- en koopproces voor cv-ketels. Hierop kunnen toeleveranciers hun strategie, communicatie en marketing afstemmen.

Woningeigenaren klussen volop
Particulieren met een eigen woning hebben de afgelopen twee jaar niet stilgezeten. Ruim de helft heeft schilderwerk binnen en buiten uitgevoerd. Ook het vervangen van sanitair, vloeren, behang en de cv-ketel is door een aanzienlijk aantal woningeigenaren gedaan. Verder heeft 5% tot 10% van de woningeigenaren bepaalde klussen overwogen, maar uiteindelijk toch niet uitgevoerd.

Top-12 van uitgevoerde klussen in de afgelopen twee jaar (in %)

Bron: BouwKennis Renovatie Monitor, november 2012

Ook voor de komende twee jaar hebben woningeigenaren klusplannen. Zo wil 34% binnen schilderen, 28% wil dat buiten gaan doen. Gemiddeld n op de tien woningeigenaren is van plan te behangen, sanitair te vervangen, een schutting te plaatsen of een vloer te leggen.

Energie en geld besparen met nieuwe cv-ketel
Ruim een kwart van de woningeigenaren heeft in de afgelopen twee jaar de cv-ketel vervangen, nog eens 8% is van plan dat de komende twee jaar te doen. Naast het feit dat voorgaande cv-ketels kapot waren, neemt respectievelijk 30% en 25% een nieuwe cv-ketel om energie en geld te besparen. Woningeigenaren die het wel overwogen, hebben het uiteindelijk nog niet gedaan omdat het nog niet echt nodig was, omdat het budget ontoereikend was of omdat ze het nog aan het voorbereiden zijn.

Zelf doen of laten doen?
Ruim driekwart van de woningeigenaren heeft het vervangen van de cv-ketel uitbesteed, 9% deed het zelf en 12% schakelde familie of vrienden in. Woningeigenaren schakelen vooral een professional in omdat ze meer vertrouwen hebben in een expert dan in hun eigen kunnen (74%) en 9% heeft geen handige kennissen. Meestal wordt er een installateur ingeschakeld (79%), maar 11% heeft het de loodgieter laten doen. Als woningeigenaren besluiten het zelf te doen, is dat vooral omdat dat goedkoper is. Een enkeling maakt die keuze omdat ze dan zelf kunnen bepalen wanneer de cv-ketel vervangen wordt. Wellicht hebben zij ervaren dat professionals niet zo flexibel zijn.

Orintatie en selectie van professional
Woningeigenaren hebben een professional voor de cv-ketel vooral geselecteerd op basis van eerdere ervaringen. 28% kiest voor een professional die eerder een klus heeft uitgevoerd, 13% gaat af op advies van vrienden en familie en eenzelfde deel gaat naar een speciaalzaak. Deze kanalen zijn dan veelal ook van belang bij het beslissingsproces. Internet is voor de orintatie op een cv-ketel ook redelijk belangrijk. Vooral sites van fabrikanten (56%) en vergelijkingssites (37%) worden door particulieren bezocht in hun online zoektocht naar informatie.

Offerte en onderhoudscontract
Bijna eenderde van de woningeigenaren die hun cv-ketel hebben laten vervangen vroeg daarvoor n offerte aan, 18% vroeg er twee aan. Bij ruim tweederde was de offerte opgebouwd met een vaste prijs. Ruim een kwart heeft uiteindelijk wel onderhandeld over de prijs. De overgrote meerderheid heeft de cv-ketel gekocht, slechts 10% huurt de cv-ketel. De meerderheid van de woningeigenaren heeft daarbij meteen een onderhoudscontract afgesloten, zodat ze verzekerd zijn van service, onderhoudsbeurten en een goedwerkende cv-ketel.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo