Vastgoed

Wonen op zand en schelpen

Wie voor het eerst het centrumgebied van de wijk 'Nieuw Den Helder' bezoekt, zal even denken dat hij verkeerd is gereden. De vlakke omgeving houdt op en maakt plaats voor duinen. Het is een vreemde gewaarwording, maar daarom zeker niet visueel onaantrekkelijk. Sterker nog: het doel van het project Duinpark is de leefbaarheid in de buurt te verbeteren.

Oorspronkelijk stonden op de locatie flatgebouwen uit de vijftiger en zestiger jaren. Die werden halverwege de 20e eeuw uit de grond gestampt om de woningnood zo snel mogelijk te lenigen. Door hun weinig aantrekkelijke en karakterloze uiterlijk, zorgden ze voor een anonieme woonomgeving wat resulteerde in leegstand en verloedering.

Woningstichting Den Helder besloot daarom tot een drastische ingreep om drugs, criminaliteit, graffiti en dergelijke te bestrijden: de wijk moest deels verdwijnen. Op verzoek van de woningstichting ontwikkelde Kuiper Compagnons vervolgens het duinenplan waarbij 400 goedkope flatwoningen werden gesloopt en vervangen door 245 duurdere woningen.

"Omdat het plan ligt in het verlengde van het beschermde duingebied van Den Helder en op wandelafstand van bos, strand en zee, wilden wij dat buurt en park een stedenbouwkundige eenheid vormen, waar natuur en water een hoofdrol spelen", vertelt Ashok Bhalotra van Kuiper Compagnons. Belangrijkste begrippen die hierbij een rol spelen zijn: eigen identiteit, diversiteit, eengezinswoningen, gemêleerde bevolkingsopbouw, doorbreken van de gesloten opzet, parkkwaliteit toevoegen en milieuvriendelijk bouwen. . Aannemingsbedrijf Dozy uit Den Helder houdt zich bezig met het realiseren van het kunstmatige duinlandschap met hoogteverschillen tot zeven meter. Projectleider F. Lutterman: "In totaal hebben we er nu al 100.000 kubieke meter grond gestort. Dat wordt zeker 300.000 als het hele project is afgerond." Bij de aanleg is eerst gekozen voor de bouw van de woningen en pas daarna voor aanleg van de duinen en toegang naar de woningen in een schelpenverharding. De woningen zelf bestaan uit betonnen funderingen van uiteenlopende lengtes, om het glooiende karakter, dat kenmerkend is voor een duinlandschap, te verkrijgen, met daarop een bovenbouw van houtskelet.

Abeel

Het landschap heeft maximale ruimte gekregen voor verdere ontwikkeling. De boombeplanting zal bestaan uit soorten die typerend zijn voor het binnenduinlandschap: eik, berk en abeel. Bhalotra: "Vooral de abeel zal grotendeels het beeld bepalen met zijn opvallende zilvergrijze blad. Maar ook de vegetatiedaken met sedums drukken hun stempel op het geheel doordat het groen zich op dergelijke daken voortzet." Deze ecologisch ogende woningen (ook dankzij het gebruik van hout en rode bakstenen) zorgen samen met slingerende schelpenpaden voor een natuurlijk ogend geheel. Andere in het oog springende onderdelen zijn de waterpartijen, de flauwe, natuurlijke oevers en bijbehorende riet- en oevervegetaties. Door het gehele Duinpark komt een slingerend padenstelsel, waarbij de toppen van de duinen worden vermeden.

In totaal worden in het Duinparkplan 130 koopwoningen, 35 appartementen en 80 goedkopere huur- of koopwoningen gerealiseerd. Er zijn vier woningtypen: de Tweekapper-hogeduinwoning (spelen in op de golvende omgeving dankzij verschoven verdiepingen), de Duinrel-woningen (geschakelde woningen met terrassen langs het water en overgang naar het duinlandschap), de Duinbrink-woningen aan het water en dezelfde woningen aan de duinen. De woningen zijn allemaal voorzien van energiebesparende maatregelen en gaan voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Parkeergelegenheid wordt clustersgewijs langs de weg of in de hoven gerealiseerd. Duurdere woningen hebben eigen garages.

Voor het beheer en onderhoud van het Duinpark zijn kopers en gemeente samen verantwoordelijk. Hekwerken, schuttingen en tuinhuisjes zijn verboden. De beplanting of duinwalletjes zorgen voor visuele afscherming. Want, zo is bij de oprichting van het park overeengekomen: van het landschappelijk aangelegde Duinpark wordt zoveel mogelijk terrein benut als openbaar gebied en zo min mogelijk toegewezen aan privé-tuinen.

De prijzen van de koopwoningen variëren van 220.000 tot 370.000 euro.