Wonen in de media: van Des Bouvrie tot Meiland

  NL   20 september 2019 Bron: Bouw & Wonen
Wonen in de media: van Des Bouvrie tot Meiland
Wonen is hot, ook op televisie. Wat begon met het wit van Jan des Bouvrie is nu het Franse avontuur van Martien Meiland. Over minimalisme en uitbundigheid, woongoeroe’s en tv-persoonlijkheden.

Wat nemen we wonen toch ontzettend serieus. De tijdschriftenverkoop daalt, tegelijkertijd staan de schappen vol met woonbladen. En op televisie is het thema ‘wonen’ hotter dan ooit. Van de Grote Verbouwing tot aan Weer verliefd op je eigen huis. Trek er gerust wekelijks flink wat uren vooruit als je je op woongebied via de media wilt laten inspireren.

De programma’s kennen een aantal presentatoren, maar eens in de zoveel tijd staat er een soort woongoeroe op. Jaren geleden was dat Jan des Bouvrie. Nu lijkt Martien Meiland de show te stelen.

Familie in rep en roer, Martien euforisch

De een is van het design, de ander van de prullaria. Wie kent niet het tv-fragment waarbij Martien in een Franse kringloopwinkel stuit op twee enorme buitenlampen. En dan bedoelen we echt enorme exemplaren. Excentriek en uitbundig, zoals de kasteelheer zelf. De hele familie in rep en roer, Martien euforisch. In het volgende shot zien we de lampen op het terras van het chateau ‘shinen’.

Jan lyrisch over wit interieur

Jaren terug was het Jan des Bouvrie die lyrisch kon worden over een wit interieur, met dito designbank. Hij was bovendien ook een graag geziene gast op feestjes, waar dan in tv-programma’s weer de draak mee werd gestoken (‘daar is ‘ie weer…). Wie meent dat Martien nog zover niet is, komt bedrogen uit, want hij is inmiddels al in een quiz gezien en in verschillende talkshows. Hij krijgt zelfs een eigen programma.

Nu is Des Bouvrie een professionele ontwerper die ‘eigen’ werk maakt en tentoonstellingen had, onder meer in de Kunsthal in Rotterdam en het Singer Museum in Laren. Martien heeft inmiddels een eigen wikipedia-pagina. Hij was onder meer kapper en kok en runde tot voor kort een eigen woonwinkel, die inmiddels door zijn dochter is overgenomen. Martien besloot namelijk over te gaan tot wonen in Frankrijk, waar hij een kasteel verbouwde en decoreerde.

De eerste keer dat hij dat deed, werd hij door een televisieploeg van het bekende programma Ik Vertrek gevolgd. Hij viel op. En de televisie is aan zijn kont blijven plakken. Inmiddels verbouwt hij een tweede kasteel tot B&B en heeft hij een derde in het vizier. Komt allemaal op televisie.

Minimalistisch wit en excentriek uitbundig

Wat is er dat toch dat zoveel mensen eerst Jan en later Martien als woongoeroe bestempelen? De mannen verschillen enorm van elkaar. Des Bouvrie is de vakman die je je kunt voorstellen met een kwaliteitstas van Burkely. Een bekende Nederlander die als ondernemer zichzelf als merk neerzette.

Martien zou een leren tas niet misstaan, maar hij is een meer flamboyante persoonlijkheid. Eigenijk is hij de meer verborgen zakenman die weet wat hij aan het doen is, maar wel volledig zijn extraverte zichzelf blijft. En dat nog eens lekker aandikt.

Jan is van het wit en het minimalisme. Bij Martien kan het niet uitbundig en excentriek genoeg zijn. En dat terwijl ontspullen de trend is. Dan moet het bijna wel in de persoonlijkheid zitten. Voor wie ga jij?

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo