Tuin

Winterharde palmen

Palmen in ons land, we zijn er nog niet echt aan gewend. Zo'n tien tot vijftien jaar geleden kwam de eerste winterharde palm op de markt en dacht iedereen "ja, ja, het zal wel". Het leek toen alsof de groenmarkt, zoekende naar noviteiten en omzetstijging, aan het doorslaan was. Anno 2004 is de palm niet meer weg te denken uit ons assortiment en worden de planten zelfs al opgekweekt in België om ze meer af te harden en dus te laten wennen aan ons Nederlandse klimaat. Toch is de palm nog steeds geen gemeengoed geworden in de Nederlandse tuin en dat komt denk ik omdat het zo duidelijk floravervalsing is. De palm past niet in het Hollandse straatbeeld, dat klopt, maar een hoek in de achtertuin krijgt met deze planten een zeer bijzondere sfeer. Samen met Agave, Agapanthus en bijvoorbeeld Gunnera haalt u het winterharde buitenland in uw tuin.

De prijzen lagen op hoog niveau; 850 euro voor een palm met een stamhoogte van 220 cm was normaal. Tel daarbij op dat de angst voor doodvriezen, ondanks het predikaat 'winterhard', nadrukkelijk aanwezig was. Tegenwoordig zijn er gelukkig al zoveel aanbieders, zeker op het internet (zie bijvoorbeeld www.nedpalm.nl), dat de prijzen nog niet de helft zijn en de drempel tot aanschaf wel te nemen is. Eenmaal aangeschaft valt of staat het succes met de aanplant. De eerste reactie van u zal zijn "ik zet hem wel in een mooie pot". Nu kan dat wel, maar juist daarmee doet u de plant geen plezier. De palm blijft dan kwetsbaarder en zal meer verzorging vragen. In de volle grond, dus gewoon in de tuin, is de beste oplossing. Het plantgat maakt u tweemaal zo groot als de kluit. Onderin gooit u wat grind of puin ter drainage en u plaatst de palm in het gat. Het plantgat gooit u dicht met een mengsel van grof zand wat compost en een deel van de grond die u uitgegraven heeft. Doel van deze aanpak is dat er een luchtige waterdoorlatende grond om de wortelkluit van de palm is ontstaan. Dit allemaal om te voorkomen dat tijdens de winter de kluit in een vochtige omgeving staat, die snel kan bevriezen. De palm kan dus wel vorst boven de grond verdragen, de combinatie van vorst en vocht bij de wortels is echter funest. Deze aanpak en eenmalige moeite is genoeg om jarenlang van deze wonderschone planten te genieten.

De verzorging is eenvoudig als u voldaan heeft aan het voorgaande. In het voorjaar organische bemesting is oke, bemesten in de zomer is niet aan te raden omdat het blad gestaag moet ontwikkelen. Een te snelle groei geeft kwetsbaar blad en de palm is daardoor eerder vatbaar voor plagen en vorst, net als alle planten overigens. Regelmatig water geven lijkt mij logisch en u mag, als u dat wilt, de lelijk geworden bladeren afsnijden. Bij vorst strenger dan min 12 graden gaan we eventueel bladeren inpakken, wat maximaal 15 minuten werk is, maar daarover bericht ik u wel in november.

Sterker

De sterkste soorten zijn; Trachycarpus fortunei die gemakkelijk 5 meter hoog kan worden, Chamaerops humilis die bij ons zo'n 2-3 meter wordt, Brahea armata en Butia capitata die beide zo'n 3 meter worden en tot slot de Rhapidophyllum hystrix die met 1 meter de kleinste is. De hoogtes die worden vermeld, bereiken de palmen na ongeveer 10 jaar, bij gunstige omstandigheden. Naarmate de plant ouder wordt zal ze niet alleen mooier worden, maar ook steeds sterker en dus nog beter bestand tegen vorst.

Het zal nog wel even duren voordat iedereen 'aan de palm' is, maar de opmars van deze planten gaat, net als de groei, gestaag verder.