Bedrijfsnieuws

Winst Rodamco stijgt 7,1 procent

Van de tien grootste projecten in de pijplijn van Rodamco zijn zes te vinden in Nederland. Rodamco steekt 91 miljoen in het Piazza Center in Eindhoven en investeert 82 miljoen in Center 2000 in Hoofddorp. Naar de Parade in Bergen op Zoom en Spazio Zoetermeer vloeien respectievelijk 46 en 49 miljoen euro. In de top tien staat tevens het 55 miljoen euro vergende kantorencomplex aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam.

Van de kantoren aan de Handelskade is nog geen vierkante meter verhuurd. Hetzelfde geldt voor de Plaza Arena. De beleggingsmaatschappij heeft goede hoop voor de jaarwisseling verlost te zijn van beide blokken aan het been.
Rodamco Europe zag – volgens de nieuwe boekhoudregels – in de eerste helft van het jaar zijn winst met 7,1 procent stijgen tot 160,8 miljoen euro. De huuropbrengsten namen met 9,5 procent toe tot 227 miljoen euro. De groei van de huurbaten is vooral te danken aan het Donauzentrum in Wenen. Voor het complex telde Rodamco in december 325 miljoen euro neer en drong op slag door tot de top van de Oostenrijkse winkelmarkt.
Bestuursvoorzitter M. Hulshoff signaleert een trendbreuk bij de waardering van de vastgoedportefeuille. “De interesse van de investeerders neemt nog steeds toe. Ook zien we de eerste tekenen van een verbeterd consumentenvertrouwen in onze thuismarkten”.

Bezettingsgraad
Rodamco’s vastgoedportefeuille bestaat voor 86 procent uit winkelcomplexen. De grootste centra zijn La Part Dieu in Frankrijk, met een investering van 358 miljoen euro, en het Donauzentrum in Wenen. In de top vijf komen verder voor Taby (Zweden, 270 miljoen), Solna (Zweden, 238 miljoen) en Parly 2 (Frankrijk, 209 miljoen euro). Al de winkelcomplexen beschikken binnen een reisafstand van dertig minuten over een klantenpubliek van tussen de 1,2 en 1,9 miljoen mensen.
De bezettingsgraad bij de winkels waarin Rodamco belegt, daalde in de eerste helft van het jaar van 98,3 naar 97,9 procent. In de sector kantoren trekken de Rotterdammers huur van 87,8 procent van alle beschikbare meters. Vorig jaar werd nog een score bereikt van 91,9 procent.
Belangrijkste huurder is Vendex KBB, dat 3 procent van de winkelvloer afneemt en 15,7 miljoen euro in het laatje brengt. Ahold is een goede tweede met een huuropbrengst van 14,4 miljoen euro. In de top vijf staan ook Hennes & Mauritz, Laurus en Inditex Zara.
Build for Life