Algemeen

Winnaars fotowedstrijd 'MEET Charles EAMES'

Naar aanleiding van de viering van de honderdste verjaardag van de geboorte van de ontwerper Charles EAMES (1907-1978) en de vijftigjarige samenwerking van Vitra met Charles Eames en het Eames Office, heeft Vitra Begium een fotowedstrijd uitgeschreven. Er werd een foto gevraagd die de werkomgeving, de ontwerpen of de inspiratiebronnen van Charles EAMES illustreert. Bij Vitra liepen 92 inzendingen binnen uit alle uithoeken van het land die op 8 mei 2007 voorgelegd werden aan de jury: de heren Serge Brison fotograaf, Xavier Canonne, directeur van het Musée de la Photographie te Charleroi en Wim Robberechts fotograaf [zie foto].

De grote diversiteit in de interpretatie van het thema en de aard van het aangeleverde materiaal (kleur-en zwart/wit fotografie op diverse papiersoorten) maakten het de jury niet gemakkelijk. Na een eerste zorgvuldige selectie van de kwaliteit en de bijgeleverde titels en teksten weerhield de jury vijftien inzendingen, nl. de foto's van Piet Callens, Caroline Dethier, Els Fiew, Gil Jonkers, Evelyne Justens, Julien Lannoo, Matthias Meerschaert, Steven Michiels, Danica Ocvirkkus, Tim Oosterlinck, Olivier Salens, Robby Truyens, Johan Vanderborght, Roland Verbrugge en Liliane Uyterhoeven.

De jury was bijzonder opgetogen met het aangeleverde niveau van deze eerste wedstrijd. De inzenders hadden inspanningen geleverd om het thema in beeld te brengen, zowel algemeen, gedetailleerd als artistiek en humoristisch. Sommigen hadden bewerkte foto's ingeleverd, anderen composities, stillevenfotografie, foto's geïnspireerd op de materiaalkeuzes van Charles Eames of de sierlijk gebogen lijnen uit zijn vormgeving. Ook de tijdslijn waarin Charles Eames heeft gewerkt, de esthetiek van toen en nu en de texturen van de materialen werden in beeld gebracht. Sommige inzendingen lagen in de traditie van de klassieke zwart/wit fotografie terwijl anderen via moderne computertechnieken hun foto's in de juiste vormen hebben gebracht. Na een intense discussie weerhield de jury zes foto's waaruit uiteindelijk met grote unanimiteit de winnaar werd gekozen. De heer Julien Lanoo, 22-jarige student grafische vormgeving uit Abele-Watou werd met de foto "Ensemble depuis 50 ans" de winnaar van de eerste Vitra fotowedstrijd. Hij ontvangt het ontwerp "La Chaise" ter waarde van 6.302 euro. Charles Eames presenteerde voor het eerst La Chaise in 1948. Vandaag is het niet alleen een klassieker maar een alom geprezen designicoon geworden.



De andere winnaars zijn:
de heer Piet Callens uit Brussel met het werk "Airplane"
de heer Steven Michiels uit Gent met het werk "Blob"
de heer Olivier Salens uit Brugge met het werk "I-con-text"
de heer Robby Truyens uit Eksel met het werk " Verweven dromen"
de heer Roland Verbrugge uit Antwerpen met het werk "All shapes and sizes".

Zij ontvangen allen een miniatuur van La Chaise (twv 195 euro).

Vitra Belgium dankt alle inzenders voor de geleverde inspanningen.

Ook interessant


Build for Life