Architectuur

Winnaars New Yorkse micro unit-ontwerpwedstrijd bekend

In New York heeft burgemeester Michael Bloomberg My Micro NY van de Amerikaanse studio nARCHITECTS uitgeroepen tot winnaar van de adapt NYC-wedstrijd, uitgevaardigd in juli 2012. De wedstrijd ging op zoek naar de beste ontwerpen van één- en tweepersoonswoningen, waarnaar de vraag in de stad de afgelopen jaren sterk gestegen is.

De adAPT NYC-wedstrijd werd georganiseerd als onderdeel van burgemeester Michael Bloombergs New Housing Marketplace Plan, dat een aantal nieuwe opties binnen de New Yorkse huizenmarkt wil introduceren in de hoop de groeiende groep van één- en tweepersoonsgezinnen onderdak te kunnen bieden. De bouwregulering van de stad evolueerde tot nog toe echter niet mee met die veranderende bevolking, en Bloomberg heeft dan ook aangekondigd de bestaande wetgeving aan te passen om het winnende project te laten doorgaan. Dat project is My Micro NY door nARCHITECTS, een ontwerp voor een appartementsgebouw bestaande uit stapelbare modules.

Deze ‘micro units’ kunnen binnen een tijdsspanne van twee weken op elkaar gestapeld worden tot een geheel van 55 appartementen. Iedere woning beschikt over een compacte keuken, een gecombineerde leef- en slaapruimte, een badkamer en meerdere opslagruimtes. Behalve aan appartementen zal het gebouw bovendien onderdak bieden aan een wasserette, een fietsenstalling, een fitnesszaal en een aantal gemeenschappelijke ruimtes.

De constructiewerken van My Micro NY beginnen eind 2013, als deel van Bloombergs voornemen om de New Yorkers tegen 2014 te voorzien van 165,000 nieuwe woningen.