Bedrijfsnieuws

Wienerberger markeert begin van nieuwe Steentijdperk

Wienerberger, de grootste baksteenproducent ter wereld, focust zich consequent op de wensen en behoeften van locale markten. Zo slaagt Wienerberger er steeds weer in om nieuwe producten en diensten te lanceren die veel bijval oogsten van bouwprofessionals en particulieren in verschillende markten en landen.

Recup-assortiment in Kempische traditie
Een eerste innovatie heeft iets weg van een ‘Back to the Future’ verhaal, want ze grijpt terug naar een rijke traditie uit de 19de eeuw. In die tijd ontgonnen tientallen kleine steenbakkerijen de kleilagen langs het Kempische kanaal om er de befaamde Kempische steen mee te produceren. Vele decennia lang werd deze markante baksteen in een typische combinatie van staand- en kruisverband gemetseld en bepaalde hij het uiterlijk van de Kempische woningen.
Vandaag is er weer vraag naar deze typische Kempische ‘look’. Daarom brengt Wienerberger een nieuw product op de markt dat de typische kenmerken van de Kempische steen verzoent met de actuele bouw- en metseltechnieken.
In de gloriedagen van de Kempische steen, werden uitsluitend volsteense muren gemetseld waarin afwisselend de strek en de kop van de bakstenen zichtbaar was. Vandaag werken wij met spouwmuren, waarin een dergelijk metselverband tot nog toe slechts met veel moeite en tijdverlies kon worden toegepast. Daarom introduceert Wienerberger nu een steen met een schijnvoeg. Zo kan opnieuw het typische ritme van strek en kop worden gecreëerd zonder tijd-, energie- en materiaalverlies.
De Kempische Steen was en is nog steeds een volle steen. In de vorige eeuw werd hij in droogovens gestapeld volgens een vast patroon. Door die stapeling bleven op iedere steen afdrukken zichtbaar van bovenliggende stenen. Zo ontstonden typische oneffenheden die ook wel ‘gam-strepen’ werden genoemd. Op de nieuwe Kempische stenen van Wienerberger komen vanzelfsprekend dezelfde oneffenheden voor.
De ovens en de productietechnieken van 19de-eeuwse steenbakkers waren onderling soms erg verschillend, waardoor iedere oven stenen afleverde van een typische kleur. De Brechtse en Wechelse Rijnvorm van Wienerberger refereren vandaag aan de kleurschakeringen van weleer. Zoals de naam aangeeft, worden ze geleverd in het Rijnformaat.
Build for Life