Vastgoed

Westerlo neemt militaire gebouwen in gebruik

Op advies van gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen werd in de deputatie van de provincie Antwerpen het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Kamp A’ goedgekeurd. Westerlo heeft hiermee een fiat gekregen om de militaire gebouwen in gebruik te nemen.

Kamp A is een voormalig Brits militair domein en ligt gedeeltelijk aan de Britselaan in Oosterwijk, op de grens met Herentals. In kader van de strategie van het ministerie van defensie om een aantal militaire domeinen te desaffecteren, is de gemeente Westerlo gestart met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan om de huidige bestemming ‘militair domein’ om te zetten naar ‘zone voor gemeenschapsvoorzieningen’.

‘Het gaat meer bepaald over vier loodsen aan de rand van het golfterrein’, licht Koen Helsen (open vld) toe. ‘De gebouwen zijn nog in goede staat en kunnen dienst doen als locatie voor activiteiten van verenigingen of opslag van materiaal’.

De gemeente Westerlo denkt er aan de loodsen te gebruiken voor opslag van gemeentelijke goederen, maar ook voor indooractiviteiten voor de ruitersport, ruimte voor de aquariumclub, een indoor verkeerspark, eventueel voor de boogschutters of een ruimte voor ondersteunende activiteiten voor het fiets- en wandeltoerisme. Allemaal activiteiten met een laagdynamisch recreatief karakter, die geen storend effect hebben op de omgeving. Uitbreiding van de gebouwen is geen optie en er zal enkel geparkeerd kunnen worden op de bestaande verharding.

‘Door dit ruimtelijk uitvoeringsplan kan efficiënt gebruik gemaakt worden van de leegstaande loodsen, weliswaar met behoud van het bosrijk karakter rondom de gebouwen en met de nodige voorzieningen voor een gepaste verkeersontsluiting’, besluit Koen Helsen.