Algemeen

West-Vlaamse laureaten van de houtproef gehuldigd

West-Vlaamse laureaten van de houtproef gehuldigd
De acht toppers bij BuSO, BSO en TSO
Dit jaar hebben bijna 800 leerlingen deelgenomen aan de Vlaamse Houtproef, waarvan 160 leerlingen in West-Vlaanderen. De houtproef wordt georganiseerd door de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers, samen met de diverse lokale afdelingen, waaronder ook de West-Vlaamse vereniging van schrijn- en glaswerkers. Het initiatief groeide uit tot een succesvolle proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan.

Elke leerling moest een werkstuk maken in massief hout. Een vakjury heeft nauwkeurig het werk van de leerlingen beoordeeld, waarbij gelet werd op de fijnste details.

Op 1 juni werden in Ieper de provinciale laureaten gehuldigd. De drie beste leerlingen van elke afdeling dingen nog mee naar de prijs van de ‘Vlaamse laureaat’ die op 8 juni in Sint-Niklaas worden bekendgemaakt.

West-Vlaamse laureaten van de houtproef gehuldigd
Groepsfoto van alle 47 West-Vlaamse laureaten

Steun vanuit de sector voor het technisch onderwijs

Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten.

Deze proef wordt georganiseerd door de beroepsfederatie “Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers”, samen met de verschillende regionale afdelingen. Onder de impuls van de werkgroep werd opnieuw een mooi werkstuk bedacht voor de leerlingen.

Dergelijke organisatie is uiteraard enkel mogelijk mits de steun van diverse partners.

De scholen kregen al het nodige hout gratis geleverd, die ter beschikking werd gesteld door Cras (den), Decospan (plaatmateriaal) en Pollmeier (beuk). Het inrichtend comité zorgde voor de verdeling van de houtpakketten in de deelnemende scholen.

De firma’s Bahco, Basin, Collomix, Dewalt, Lecot, Leitz, Lerou ijzerwaren, Pro@Work, Robaco, Santens-Dhondt, Silky, Sortimo, Stanley, Timmerman Verkoop, Wood-You en Würth hebben gezorgd voor de nodige financiële steun en voor heel wat mooie prijzen (machines en gereedschapsets).

Alle deelnemende leerlingen kregen trouwens een leuke attentie, als dank voor hun fantastische inzet voor de houtproef. Zij kregen allen lijm van Rectavit en een leuke giftbag met t-shirt van Snickers.

Verloop van de wedstrijd

In maart kreeg elke school alle nodige hout aangeleverd, zodat zij het hout volgens een opgelegd maatborderel konden klaarmaken.

De dag voor de eigenlijke proef werd een filmpje vrijgegeven op de website, waarop te zien was welk werkstuk er zou moeten gemaakt worden. De eigenlijke opdrachttekeningen werden pas op de ochtend van de houtproef – 19 april 2018 – doorgestuurd naar de scholen. De leerlingen konden beginnen aan hun werkstuk, en kregen hiervoor één dag de tijd. De vervaardiging van het werkstuk was een ideale combinatie van machinewerk en verplicht manueel werk. Zo maakten de schrijnwerkers-in-spé een werkstuk dat gezien mag worden…

Een lokale vakjury heeft vervolgens alle afgewerkte werkstukken grondig gecontroleerd en beoordeeld. Deze jurering gebeurde eerst regionaal, waarbij dus de regionale laureaten per afdeling bepaald werden. De beste uit elke regio en afdeling gingen door voor een tweede, Vlaamse beoordeling waaruit de Vlaamse laureaten gekozen werden.

West-Vlaamse prijsuitreiking

Op vrijdag 1 juni 2018 vond de officiële hulde plaats in het cultuurcentrum “Het Perron” te Ieper, waarbij de regionale (provinciale) laureaten werden gehuldigd.

In totaal werden 47 leerlingen gehuldigd. Zij kregen naast een officieel getuigschrift ook een mooie prijs zoals gereedschapsets, boormachines, materiaalkoffers, etc. Er werd die avond een prijzenpot met een totale waarde van ca. 5.500 EUR uitgereikt! De laureaten zullen de theorie dus zeker en vast kunnen verderzetten in de praktijk met hun eigen gereedschap.

Bovendien maken de drie beste van elke afdeling nog kans op een extra mooie prijs tijdens de Vlaamse prijsuitreiking op 8 juni in Sint-Niklaas.

Laureaten afdeling BUSO:
  • plaats 1: KYLIAN GAUPIN uit Eeklo
  • plaats 2: KEANU DUYTSCHAEVER uit Tielt
  • plaats 3: AMELY VAN STEENKISTE uit Ingelmunster

Laureaten afdeling BSO:
  • plaats 1: JONATHAN WAEYENBERG uit Veurne
  • plaats 2: SIMON PIERAERTS uit Veurne
  • plaats 3: BJARNE VANBLEU uit De Panne

Laureaten afdeling TSO:
  • plaats 1: JELLE VANDROMME uit Westouter
  • plaats 2: VIKTOR FABRY uit Wevelgem
  • plaats 3: EVRARD HOOGHE uit Westvleteren

Ook interessant


Build for Life