Wespen in aantocht: zo bereid je je voor

23 juli 2018 Bron: Inbox SmartStorage
Wespen in aantocht: zo bereid je je voor
Deze week werd bekendgemaakt dat we flink meer wespen mogen verwachten dan in de afgelopen jaren. Niet zo mooi natuurlijk. Want meer wespen betekent niet alleen dat er meer van die krengen zijn om jou op de zenuwen te werken. Het betekent ook een grotere kans dat steken, omdat ze chagrijnig worden door voedseltekort (ja, ook wespen worden hangry).

Krijg jij ook de kriebels als die beesten alleen al in de buurt zijn? Lees dan deze tips van www.digibach.nl over hoe je je kunt wapenen en steken kunt behandelen. Want een voorbereid mensÖ

Voorkomen dat je gestoken wordt

Stiekem weten de meeste mensen het wel, maar we herhalen het toch nog maar een keer: als een panische idioot in de rondte gaan slaan wanneer er een wesp in je buurt komt, werkt meestal averechts. Daar worden ze alleen maar bozer van.

Natuurlijk is het niet zo makkelijk om stil te blijven staan wanneer er zoín zwart-gele moordmachine om je heen zoemt. Dus vang het nog een stapje eerder op, en verklein de kans dat wespen in je buurt komen:
 • Wespen zijn dol op zoet, dus gebruik niet teveel zoete parfums of deodorant.
 • Zoals gezegd: wespen worden na een tijdje mal van het voedseltekort. Maak de plek waar je zit dus niet te aantrekkelijk door allerlei zoetigheid onbedekt uit te stallen. Ook eiwitrijk eten trekt wespen aan!
 • Geen felle kleding: dat lijkt te veel op bloemen en trekt dus wespen aan.

Omaís keukenmiddeltje: verbrand wat koffiepoeder in een klein schoteltje. Ruikt niet appetijtelijk, maar die wespen denken daar ook zo over.

Kruidnagelolie op je kleding houdt wespen ook op afstand. Je kunt ook wat kruidnagels in een halve sinaasappel steken. Koperen voorwerpen in je omgeving werken ook: wespen kunnen de geur van koper niet uitstaan!

Nog een laatste paar dingen waar wespen niet tegen kunnen:
 • Schittering (hang bijvoorbeeld een mobiel met flonkerende steentjes op)
 • Ammoniak (een bakje met water en ammoniak doet wonderen)
 • Wierook (moet je daar natuurlijk zelf wel gediend van zijn)

Als je toch gestoken bent

Wat moet je dan doen: wanneer je door een bij of een wesp gestoken bent, kijk dan of de angel er nog inzit.

Verwijder die eventueel eerst, en zuig daarna het gif uit de wond. Zo voorkom je een zwelling.

Zet je mond om de plek van de steek, zuig krachtig, en spuug daarna het gif uit. Doe dit een paar keer om zoveel mogelijk gif te verwijderen.

Bij een steek in de mond of keel (kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een wesp in je drankje is gedronken je deze opdrinkt), waarschuw je de huisarts.

Hetzelfde geldt wanneer iemand gevoelig is voor wespensteken.

Om zwelling en pijn te verminderen, kun je lavendel of basilicum gebruiken. Gekneusde weegbree bladeren trekken gifstoffen uit de wond. Lavendel geneest en helpt tegen ontstekingen.

Toepassing: Wrijf het verse kruid tussen de vingers fijn en vermeng het met een beetje aloŽ vera gel (gewoon oplossen in een beetje water kan ook, wanneer je dit niet paraat hebt). Gebruik de aloŽ vera gel die in het blad zit. Smeer het mengsel op de plek van de beet of steek.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo