Algemeen

Werklozen moeten een dag per week werken

Kamerlid Rik Daems (VLD) stelt voor om werklozen verplicht een dag per week gemeenschapsdienst te laten uitvoeren in ruil voor hun uitkering. Hij verwijst daarvoor naar gelijkaardige initiatieven in Nederland. Daems lanceert zijn idee in een interview met Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet.

Jaarlijks betaalt de overheid negen miljard euro aan werkloosheidsuitkeringen, heeft Daems berekend.

Bovendien is België het enige land waar die vergoeding onbeperkt is in de tijd terwijl een massa mensen niet werkt en er tienduizenden vacatures open zijn.

Tegelijk zijn er handen te kort op tal van terreinen omdat de overheid krap bij kas zit. Als werklozen een dag per week gemeenschapsdienst zouden doen, zou dat overeenkomen met 25 miljoen extra werkdagen, stelt Daems.

Daarmee zou er heel wat kunnen gebeuren in onder meer ouderenzorg, kinderopvang, landschaps- en milieuzorg. Niet iedereen kan om het even welke taak aan, maar daarvoor wil Daems een Federaal Agentschap voor Gemeenschapsdienst opzetten.

Werklozen zelf zouden zich bovendien opnieuw nuttig voelen en meer sociaal contact hebben, aldus de politicus.

Daems verwacht veel tegenstand van onder meer linkse partijen en de vakbonden, maar verwijst naar gelijkaardige initiatieven in Nederland die mee zijn opgezet door de socialistische PVDA en GroenLinks.
Build for Life