Algemeen

Wereldeconomie krimpt voor eerst in 80 jaar

De Wereldbank verwacht dat de wereldeconomie dit jaar, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, zal krimpen.
De bank voorspelt dat de wereldhandel de sterkste terugval in 80 jaar zal kennen en dat de industriële productie midden dit jaar 15 procent lager zal liggen dan vorig jaar.

De verwachtingen van de Wereldbank zijn duidelijk pessimistischer dan die van het Internationaal Monetair Fonds. Dat ging vorige week nog uit van een economische groei van een halve procent.

Nog volgens de Wereldbank zullen ontwikkelingslanden het zwaarst getroffen worden door de economische crisis. De armste ontwikkelingslanden hebben bovendien geen middelen om de sociale gevolgen van de crisis op te vangen en een toename van de armoede te verhinderen. Daarvoor is dringend internationale steun nodig, klinkt het.

Licht in de tunnel

Meer hoopvol nieuws kwam er vandaag van Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank en ook van de groep van de tien grote centrale baken in de wereld.
"We naderen het moment dat er een economische herneming zal zijn", zei Trichet.

"De meeste observatoren verwachten een negatieve economische groei in de geïndustrialiseerde landen" dit jaar, vervolgde hij. De wereldwijde groei zou in 2009 dicht bij het nulpunt liggen, in 2010 zou de groei opnieuw aanzwengelen, zei Trichet nog.

De positieve elementen - met name de overheidsmaatregelen tegen de economische crisis en de daling van de olieprijzen - "zijn nog niet helemaal in rekening gebracht", aldus nog Trichet.

Build for Life