Vastgoed

Welke woning koop je vandaag voor 250.000 euro?

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde vastgoedmakelaar Century 21 ook deze zomer een internationale enquête. De vraag dit jaar: welk onroerend goed kan je vandaag kopen voor 250.000 euro? Het wereldwijde aanbod aan panden is bijzonder breed: gaande van 2-slaapkamer appartementen tot alleenstaande villa’s met 5 slaapkamers, afhankelijk van de specifieke eigenschappen van het pand en de ligging. Daarnaast spelen ook de rentevoeten en de koopkracht een doorslaggevende rol.



Aanbod op de Belgische vastgoedmarkt?
Door de band genomen mag een koper in België voor €250.000 een halfopen woning verwachten die uitgerust is met 170m² leefruimte, 3 slaapkamers en die instapklaar is. Afhankelijk van de ligging duiken er echter wel een aantal opmerkelijke verschillen op: waar men bijvoorbeeld voor €250 000 in Vilvoorde een deels te renoveren rijhuis van 125m² met 3 slaapkamers, parkeerplaats en tuin vindt, biedt Century 21 voor die prijs in Kortrijk, Turnhout of Mechelen instapklare halfopen woningen van 200-300 m² aan die over 3 tot 4 slaapkamers, een grote tuin en een ruime of zelfs dubbele garage beschikken. In Aarlen kan men voor dat bedrag dan weer een gloednieuw 2-slaapkamer appartement met groot terras in het centrum kopen. In het Luikse tot slot kunnen geïnteresseerde kopers voor €250.000 zelfs een recent gerenoveerde villa met 4 slaapkamers op een terrein van 2300 m² op de kop tikken.



En wat krijg je voor €250 000 in onze buurlanden en op exotische locaties?
De immobiliënmarkten variëren sterk in de ons omringende landen. Zo wordt in Luxemburg-Stad voor €250.000 een 2-slaapkamer appartement van 60m² aangeboden. In Nederland vind je voor die prijs een alleenstaande woning van 150m² met 4 slaapkamers. Parijs heeft ondertussen New York voorbijgestoken als ’s werelds 3e duurste stad met een gemiddelde kostprijs van €18.000 per vierkante meter, wat zich weerspiegelt in het aanbod op de markt: een 1 slaapkamer-appartement van 28m² zonder garage.

Net over het kanaal, in Ierland en Schotland, krijgt men voor het vergelijkingsbedrag in een groene omgeving, maar met goede verbinding tot grote steden, recente alleenstaande woningen met 4 tot 5 grote slaapkamers en een garage.

De meer exotische locaties tot slot bieden geïnteresseerden voor €250.000 een 1-slaapkamer grondappartement gelegen aan het strand aan (Australië), een recent 3-slaapkamer appartement van 180m² (Zuid-Afrika) of nog een alleenstaande woning met 5 kleine slaapkamers en een grote tuin (Nieuw-Zeeland).

Stabiele Belgische vastgoedmarkt
De Belgische vastgoedmarkt doet het dus zeker en vast niet slecht: zo blijven de prijzen op de Belgische vastgoedmarkt stabiel. De gemiddelde verkoopprijzen liggen in België iets lager dan €250.000: gebaseerd op cijfers uit de Century 21 organisatie bedragen deze in Vlaanderen €213.493, in Wallonië €147.750 en in Brussel €206.320. Wanneer deze prijzen vergeleken worden met cijfers uit dezelfde periode in 2011, dan zijn deze met gemiddeld 4% gestegen. Bovendien stelde Century 21 vast dat in het eerste semester van 2012 maar liefst 18% meer panden op de markt werden aangeboden, met een gemiddelde verkooptijd van 90 dagen. “Steeds vaker bieden eigenaars hun pand aan tegen een realistische prijs, aangezien ook zij hier voordeel uit halen”, licht Mathieu Verwilghen, General Manager Century 21 Benelux, toe. “Wanneer deze elementen in kaart gebracht worden, samen met de historische lage rente, het interessante aanbod aan panden en de baksteencultuur van de Belg, dan wordt duidelijk dat er positieve signalen aanwezig zijn voor de Belgische vastgoedmarkt en er van een vastgoedbubbel of overwaardering geen sprake is”.