Keukens

Welke steen hoort bij welke keukenstijl?

Welke steen hoort bij welke keukenstijl?
Je hebt tal van keukenstijlen: een Scandinavische keuken, landelijk, landelijk-modern, modern, industrieel, cottage, klassiek Engels, Amerikaans en ik ben er zeker van dat onze lezers ook nog wel wat stijlen kunnen opnoemen. Maar welke steen of type werkblad past nu het beste bij elke stijl?

Keramiek

Bij een keramieken werkblad heb je enorm veel opties: zo kan je kiezen voor gespikkeld grijs, zwart, een marmerlook of donkerbruin. Daarnaast is het ook erg gebruiksvriendelijk: hittebestendig, waterdicht en veel minder zwaar dan graniet. Als pluspunt is het ook een erg vlekbestendig materiaal. Perfect dus voor enthousiaste koks onder ons ;-) Een keramisch blad in betonlook past perfect bij een industriële keuken of ga voor een landelijke keuken met lichtgrijze keramiek en houten frontjes.

Composiet

Misschien wel het populairste materiaal: composiet. Het is geen natuurlijke steen zoals marmer en graniet, maar is kunstmatig gemaakte steen, vooral bestaande uit kwarts. Het voordeel aan composiet is dat het ook kras- en hittebestendig is en een pak voordeliger is dan marmer, keramiek of graniet. Let er wel op dat composiet niet erg vlekbestendig is: vlekken zoals rode wijn of vetvlekken moet je meteen verwijderen. Door zijn voordelige prijs, tijdloze look en sobere uitvoeringen is composiet vooral geliefd in een moderne of Scandinavische keuken. Maar door de talloze uitvoeringen, past een composieten werkblad eigenlijk bij erg veel stijlen. Ben je dus nog niet zeker over de finale afwerking van je keuken? Dan zit je met composiet safe!

Marmer

Houd je van een unieke look? Of ben je zot van de originele kleuren en patronen? Dan is marmer iets voor jou. Door zijn ruwe en natuurlijke look, maakt marmer van jouw keuken een echte eye-catcher. Ga dus voor een gekleurd marmer in een totaal zwarte keuken in een hypermoderne en classy uitvoering. Mix het materiaal met zwarte en gouden accenten en fluweel voor een stijlvolle look.

Hout

Ook hout is een materiaal dat mensen nog graag gebruiken in hun keuken. Zeker in combinatie met een cottage keuken en stenen vloer, brengt hout de nodige warmte in je interieur. Maar ook in een industriële keuken, in combinatie met inox, is hout een populaire keuze. Terwijl de meeste stenen werkbladen vuilafstotend en hittebestendig zijn, is dit bij hout niet het geval. Let dus op voor veel vocht, warme pannen en behandel je werkblad regelmatig. In een Scandinavische keuken is bamboe en beuken een veelgekozen materiaal, bij een cottage keuken is dit eerder eiken hout.

Graniet

Graniet is erg geliefd in een luxueuze keuken met persoonlijkheid, zeker wanneer je weg bent van de industriële stijl. Het is enorm robuust, zwaar, hittebestendig en krasvast. Let er wel op dat graniet, net zoals keramiek, natuurlijke materialen zijn en gevoelig zijn voor zure en chemische producten.

Ook interessant