Keukens

7 tips voor een geslaagde keukentransformatie

7 tips voor een geslaagde keukentransformatie
In het populaire TV-programma Blind Gekocht laten 7 koppels ook dit jaar hun woning kopen. Ze leggen hun toekomst in handen van enkele experts. Meer bepaald in die van makelaar Béa en interieurarchitecten Bart en Kelly. Samen met presentator Jani beginnen ze aan het avontuur en laten ze hun woning en keuken omtoveren met hun budget. Graag geven we je enkele tips mee zodat je ook jouw keuken kan transformeren in de keuken van je dromen.

TIP 1: Deel je keuken goed in

Denk na over de indeling van je keuken. Het klinkt misschien logisch, maar neem hier je tijd voor. Heb je een eerder kleine keuken? Kies dan niet voor een keukeneiland, maar zoek naar een opstelling die werkt. Zo komt een galerijkeuken zoals die van Celine en Florian in bepaalde ruimtes beter tot zijn recht. En ook in grotere keukens denk je best na over de indeling die je voorziet. In een keuken als die van Jonas en Barteld is het belangrijk om de werkdriehoek te respecteren, zodat je makkelijk bij je kookgerei kan als je aan het vuur staat. Zorg er bovendien voor dat je de koelkast en de vaatwasser binnen handbereik hebt als je aan het kokkerellen bent.

Ontdek de keuken van Barteld en Jonas

7 tips voor een geslaagde keukentransformatie

TIP 2: Kies de juiste materialen

Welk materiaal kies je voor jouw kasten en werkblad? Er zijn tal van mogelijkheden zoals graniet, keramiek, laminaat... Hou bij deze keuze vooral in je achterhoofd dat het ene materiaal andere kwaliteiten heeft dan het andere. Zo zijn de kastdeuren en het werkblad van Barteld en Jonas uit laminaat vervaardigd. Een materiaal dat zeer sterk, hygiënisch en krasvast is. Filip en Caroline kozen dan weer voor een tikkeltje meer luxe met een werkblad in keramiek met de look van travertin. Zowel de looks als de prijs hebben dus een invloed op deze beslissing.

Ontdek de keuken van Filip en Caroline

TIP 3: Geef de voorkeur aan maatwerk

Kiezen voor maatwerk betekent niet alleen dat jouw keuken op maat wordt gemaakt. Het zorgt er eveneens voor dat je nieuwe keuken volledig tot zijn recht komt. Alle ruimte wordt namelijk optimaal benut. Zo wordt jouw keukenbeleving alleen maar beter. Ben je groot? Dan past Dovy het werkblad en de hoogte van jouw kasten gewoon aan. Dit konden ook Celine en Florian en Aisha en Robin aan den lijve ondervinden. Bovendien werd er bij Aisha en Robin een kast speciaal ontworpen voor het wegwerken van de wasmachine en de droogkast. Bij Celine en Florian werden de kasten dan weer volledig aangepast aan de schuine muren zodat er toch voldoende opbergruimte is.

Ontdek de keuken van Celine en Florian

7 tips voor een geslaagde keukentransformatie

TIP 4: Voorzie enkele handige opbergoplossingen

Kom je altijd plaats tekort? Sta dan even stil bij hoe je al je keukengerei wilt opbergen. Hier zijn tal van handige oplossingen voor. Zit je met hoeken in je keuken, dan kan je hiervoor speciale draaisystemen laten installeren zodat je toch makkelijk bij al je kruiden en andere ingrediënten kan. Of ontdek het gemak van extra brede of diepe laden waar je jouw potten en pannen in kwijt kan. Deze werden bijvoorbeeld voorzien in de keuken van Jonas en Barteld in Sint-Katelijne-Waver.

Meer handige opbergoplossingen raadplegen

TIP 5: Keuken met of zonder grepen

Stelde jij je al de vraag of je een greeploze keuken wilt of toch liever een keuken met grepen? Een greeploze keuken oogt modern en is zeer praktisch. Je kan zelfs kiezen voor het tip-on systeem waarbij de kastdeur opent als je ze een duwtje geeft. Wil je je keuken pimpen? Dan kan je gebruik maken van handgrepen. Ze bestaan in allerlei kleuren en vormen zodat je de uitstraling van je keuken volledig kunt aanpassen aan jouw smaak. Bij Aisha en Robin werd gekozen voor de subtiele Twin-greepjes.

Ontdek de keuken van Aisha en Robin

7 tips voor een geslaagde keukentransformatie

TIP 6: Toestellen maken je keuken af

Ook toestellen geven je keuken vorm. Het is mogelijk om toestellen weg te bergen in kasten, je kan ze laten inbouwen zodat ze 1 lijn vormen met je kasten, maar je kan ook gaan voor losstaande elementen. Voor elk wat wils dus. Bovendien kan je je oude toestellen hergebruiken als die nog in goede staat zijn. Dit was ook het geval in Kessel-Lo. De oven in de keuken van Florian en Celine was namelijk nog zo goed als nieuw. Wil je toch liever splinternieuwe toestellen, denk dan eens na over wat je echt nodig hebt. Wil je koken op gas, gebruik je liever inductie? Dit alles beïnvloedt de stijl van jouw keuken.

Meer info om je toestellen te kiezen

TIP 7: Personaliseer je keuken met leuke details

Wordt jouw keuken ook een echte leefkeuken? Een ruimte waar je niet alleen kookt, maar waar je zelf graag een aperitief drinkt, waar je kinderen hun huiswerk maken … Zorg er dan voor dat je enkele leuke details toevoegt. Deze bepalen de sfeer van je keuken.

Bij Celine en Florian vind je de bohemian stijl die gekenmerkt wordt door onder meer natuurkleuren, groene accenten, warme houttinten en streelzachte materialen. Bij Filip en Caroline heerst een eerder Zuiderse sfeer. Dit door de vele lichtinval, de combinatie van heldere kleuren en de warme look van de fineer eiken kasten.

Ontdek verschillende keukenstijlen

Ook in jouw keuken kan Dovy voor een geslaagde transformatie zorgen.

Laat je graag eens een ontwerp uittekenen van jouw droomkeuken? Plan dan hier je afspraak in met een Dovy-keukenconsultant in jouw buurt.

7 tips voor een geslaagde keukentransformatie