Verlichting

Welke inbouwspots hebt u nodig voor de badkamer?

Welke inbouwspots hebt u nodig voor de badkamer?
Bij het kiezen van inbouwspots voor de badkamer zijn er een aantal factoren waar u rekening mee moet houden. De badkamer is immers een plaats waar veel vocht aanwezig kan zijn en daarom is het belangrijk om uw inbouwspots hiertegen te beschermen. Hieronder geven we enkele tips waar je rekening moet mee houden bij het kopen van inbouwspots voor de badkamer.

Hou rekening met de IP graad

Het allerbelangrijkste bij de keuze van uw badkamer inbouwspots is de mate van waterdichtheid. Deze mate van waterdichtheid is de zogenaamde IP graad (dit staat voor Ingress Protection Rating). Deze bestaat uit 2 cijfers: het eerste cijfer staat voor de stofbestendigheid; het tweede voor de waterdichtheid. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming van de inbouwspot. Iedere zone heeft zijn specifieke vereisten en varieert van IP44 tot IP67. In het algemeen is het zo dat u met IP44 spots al op veel plaatsen kunt werken; IP65 inbouwspots kunnen dan weer gebruikt worden in de zone vlakbij water en IP67 spots zijn toepasbaar in zones waar het rechtstreeks in contact komt met water.

Kies de goede kleurtemperatuur voor de inbouwspots

Er bestaan 3 grote soorten kleurtemperaturen, namelijk koud wit, normaal wit en warm wit. Koud wit varieert van 6000 tot 6500 Kelvin en is heel onaangenaam maar geeft wel het meeste licht. Normaal wit varieert van 4000 tot 4500 Kelvin en is te vergelijken met daglicht. Warm wit varieert van 2700 tot 3000 Kelvin en is te vergelijken met de vroegere halogeenlampen. Meestal wordt gekozen voor normaal wit of warm wit.

Hou rekening met de lichtintensiteit van de inbouwspots

In de badkamer is veel licht nodig, dit omdat u er veel zaken m.b.t. persoonlijke hygiëne uitvoert en hiervoor hebt u nu eenmaal veel licht nodig. De lichtintensiteit wordt uitgedrukt in lumen. Lumen is belangrijker dan vermogen. Daar waar vroeger een LED inbouwspot vergeleken werd met een halogeen spot, vergeleek men het vermogen (50W halogeen was bijvoorbeeld 7W LED). Vermits LED zodanig geëvolueerd is, is lumen belangrijker geworden. Om te bepalen hoeveel lumen u nodig hebt moet u rekening houden met de lux waarde die u wilt bekomen (dit is de hoeveelheid licht die wordt voortgebracht op 1m van de lichtbron met 1 candela). In een badkamer is gemiddeld 500 lux nodig. Wanneer u deze waarde vermenigvuldigt met het aantal m2 bekomt u het aantal lumen dat u nodig hebt.

Kies voor LED inbouwspots

Het hoeft al lang niet meer gezegd te worden dat LED de algemene norm geworden is. Het verbruik is een fractie van halogeen en de levensduur is veel langer. Kies voor LED inbouwspots die goed gekoeld zijn. LED is gevoelig aan warmte. Ze worden wel minder warm dan halogeen spots maar wanneer ze te warm worden gaan ze defect.

Plaats de inbouwspots niet te dicht bij mekaar

Bij het plaatsen van inbouwspots houdt rekening met een minimale tussenafstand van 1m. Hou ook rekening met de lichtbundel. Hoe breder de lichtbundel, hoe verder u de inbouwspots van mekaar kunt plaatsen. De meeste inbouwspots hebben een lichtbundel van 36°. Dat zorgt voor een algemene, diffuse verlichting. Let op met inbouwspots die een smalle lichtbundel hebben. Deze dienen eerder om bepaalde zaken te accentueren en kunnen verblindend zijn.

Hou rekening met de stijl van de badkamer

Alhoewel inbouwspots mooi ingewerkt worden in het plafond kunnen ze toch een invloed hebben op de stijl van het interieur. Zo is dat ook het geval in de badkamer. Wilt u een badkamer die er modern uitziet? Kies dan voor vierkante inbouwspotjes. Ook de kleur is belangrijk. Vaak is een badkamer wit. Dit symboliseert immers zuiverheid. Daarbij passen dan ook witte inbouwspots. In een badkamer met veel houtwerk kan u gebruik maken van zwarte inbouwspots.

Ook interessant