Beveiliging

Welke eisen gelden er voor sloten bij nieuwbouw in Amsterdam?

Welke eisen gelden er voor sloten bij nieuwbouw in Amsterdam?
Hang- en sluitwerk moet voldoen aan steeds meer strenge eisen. Nieuwbouw in Amsterdam krijgt sloten die natuurlijk goed afsluiten, al is dat niet langer voldoende. Het gaat ook om onderwerpen zoals duurzaamheid en circulariteit.

Keurmerken voor sloten en inbraakpreventie

Als het gaat om de inbraakveiligheid van sloten in Amsterdam valt er te denken aan keurmerken zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en bijvoorbeeld SKG. Dit laatste keurmerk certificeert hang- en sluitwerk. Met een ***-slot geldt er bijvoorbeeld beveiliging tegen kerntrekken, waardoor het voor inbrekers lastiger wordt om binnen te komen.

Daarnaast gelden er keurmerken zoals die door het Centrum voor Beveiliging en Veiligheid, die onder andere gaat over het politiekeurmerk. Het is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) dat daar opdracht voor heeft gegeven.

De verschillende keurmerken zorgen ervoor dat er binnen de nieuwbouw wordt voldaan aan de eisen zoals die worden gesteld in bijvoorbeeld het bouwbesluit. Het is belangrijk dat het hang- en sluitwerk van goede kwaliteit is, om inbrekers buiten de deur te houden. Toch is dat niet langer voldoende, omdat er meer wet- en regelgeving geldt.

Duurzaamheid en circulariteit

Er komt bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Het zijn belangrijke thema’s die gelden binnen de volledige nieuwbouw in Amsterdam. Een belangrijk aspect is dat de metalen constructie goed te recyclen is. Op die manier lukt het om het hang- en sluitwerk ooit weer te verwijderen, om het daarna op een andere plek te gebruiken.

Ondertussen is het belangrijk dat het hang- en sluitwerk gemaakt is van gerecyclede materialen. Dit voorkomt dat er extra grondstoffen nodig zijn om de sloten op een degelijke manier te plaatsen. Het is een duurzame wijze van werken, die past binnen de wens om duurzaam en zoveel mogelijk circulair te zijn.

Energietransitie en vluchtveiligheid

Verder moeten de bouwbedrijven voor de nieuwbouw in Amsterdam rekening houden met bijvoorbeeld de energietransitie en de vluchtveiligheid.

Onder andere de luchtdichtheid van sloten is belangrijk, omdat er hierdoor veel energie bespaard kan worden. Een slot dat niet luchtdicht is leidt tot meer energieverlies, waardoor er thuis meer gestookt moet worden.

Technologisch moeten de sloten vooral zorgen voor een goede vluchtveiligheid. Dat lukt met bijvoorbeeld slimme sloten, waarvoor van binnenuit geen sleutel nodig is. Van buiten zit de deur dan op slot, terwijl het van binnenuit gewoon mogelijk is om de deur te openen. Op die manier is er altijd een veilige vluchtgang beschikbaar, zonder dat dit aan de andere kant de deur op een kier zet voor inbrekers.

Slotenmaker in Amsterdam

Voor het hang- en sluitwerk in bestaande woningen is het verstandig om contact te zoeken met een slotenmaker. Daarover vind je hier meer informatie, bijvoorbeeld om de mogelijkheden te bespreken van een nieuw slot op de deur. Of van andere vormen van inbraakpreventie, waarbij het om meer kan gaan dan de inbraakveiligheid alleen. Een slotenmaker kan de sloten vervangen, denkt mee over meer inbraakpreventie en kan daarbij natuurlijk de meest moderne, innovatieve en zelfs duurzame materialen adviseren.