Architectuur

Weense architecten bouwen Filmmuseum aan IJ-oever

Delugan Meissl Associated Architects uit Wenen gaat het nieuwe gebouw voor het Filmmuseum aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam ontwerpen. Het nieuwe Filmmuseum geeft onderdak aan vier filmzalen met respectievelijk 300, 120 en 80 zitplaatsen.

Ook is er ruimte voor tentoonstellingen en educatieve activiteiten, een bibliotheek, een studiecentrum, werkruimten en horeca en winkel. Het nieuwe Filmmuseum moet in 2009 klaar zijn. In totaal dongen vijf architecten mee naar de bouw van het museum. Naast Delugan Meissl waren dat NL architects te Amsterdam, Foreign Office Architects te Londen, Wiel Arets te Maastricht en John Körmeling te Eindhoven. Delugan Meissl Associated Architects heeft ervaring op het gebied van sociale woningbouw en is de architect van het Porsche Museum in aanbouw (Stuttgart) en een campus in Wenen.

Mels Crouwel draagt Delugan Meissl voor aan de opdrachtgevers, ING Real Estate Development en Ymere. De Rijksbouwmeester is de belangrijkste adviseur van het Rijk op het gebied van architectuur en ruimtelijke kwaliteit. Het Filmmuseum, nu nog voornamelijk gevestigd aan het Vondelpark, bewaart en beheert het Nederlands en internationaal cinematografisch erfgoed (van 1896 tot nu). De collectie herbergt onder meer een filmverzameling (35.000 titels), filmaffiches (50.000) en foto's (500.000).