Algemeen

Watersector heeft dringend nieuw verdienmodel nodig

De reputatie van Nederland als waterland is onomstreden. Toch lukt het maar moeizaam om dat imago om te zetten in klinkende munt, stelt ir. Piet Dircke. De bestuursvoorzitter van stichting Flood Control pleit vandaag in Het Financieele Dagblad voor de ontwikkeling van een nieuw verdienmodel, met Nederland als fonkelende etalage waarin de nieuwste deltatechnologieën grootschalig worden toegepast. Juist aan dat laatste ontbreekt het nu.

De Nederlandse watersector is een van de slimste jongens van de klas, maar veel geld wordt er niet mee verdiend. Met zo’n 1,5 miljard euro per jaar is waterbouw goed voor nog geen 0,2 procent van het bruto nationaal product. Ter vergelijking: de landbouw draagt ruim dertien keer zo veel bij. Dircke: “Nederland verkoopt nu, afgezien van baggerwerk, vooral adviesuren. Landen als China, Frankrijk en Japan laten hun kennis veel beter renderen. Hun ‘verdienmodel’ laat nationale bedrijven aanhaken bij het buitenlandse succes van collega’s. Zo’n centraal gestuurd model heeft Nederland niet, en het past ook niet in onze cultuur.”

Volgens de voorzitter van Flood Control moet Nederland een eigen verdienmodel ontwikkelen, gebaseerd op eigenzinnigheid, individualiteit en samenwerking. “Dat model moet gericht zijn op het buitenland; daar zit het grote geld. Het moet ook sectoroverstijgend zijn; daar liggen de kansen. Samen hebben de topsectoren de technologische kracht om de uitdagingen waarvoor de wereld staat, aan te gaan. In 2050 woont 70 procent van de wereldbevolking in megasteden, bijna allemaal in deltagebieden. De opgaven daar zijn gigantisch, op het gebied van energie, sanitatie, hoogwaterbescherming, infrastructuur en voedsel – kortom alles waar Nederland goed in is.”

Om de Nederlandse kennis beter te kunnen verkopen, is het cruciaal dat de internationaal meest aansprekende visitekaartjes maximaal worden uitgevent. Hoogwaterbescherming is er zo een. Wel moet Nederland zélf weer dé showcase van state of the art technologische oplossingen worden, zoals New Orleans dat nu is, aldus Dircke. “Decennialang waren de Deltawerken de standaard, maar daarmee maak je geen indruk meer op bestuurders van deltametropolen als Shanghai, Bangkok en Mumbai. Zij zoeken geïntegreerde hightech oplossingen voor hun honderden miljoenen inwoners. Dát zijn de potentiële klanten in het nieuwe businessmodel.”

“Voorwaarde voor succes is dat de wereld ervan overtuigd is dat onze technologie wérkt. Het moet proven technology zijn. Precies dáár ligt de belangrijkste taak voor de overheid. Die moet zich veel meer dan nu opstellen als launching customer, als het spreekwoordelijke eerste schaap over de dam. Nederland moet de grote nationale opgaven combineren met het investeren in toepassing van de nieuwste technieken in onze internationale uithangborden, zoals water- en deltatechnologie. Als de overheid inderdaad haar voortrekkersrol daarin neemt, blijft Nederland niet alleen de veiligste delta ter wereld, maar versterken we op die manier uiteindelijk de gehele Nederlandse economie.”
Build for Life