Verwarming & Sanitair

Wat zijn vlinderkleppen?

Wat zijn vlinderkleppen?
Vlinderkleppen lijken erg op kogelkranen en vallen onder de categorie kwartslagafsluiters. In vergelijking met kogelkranen worden ze gebruikt voor relatief grotere leidingdiameters. Een vlinderklep wordt gebruikt voor modulerende of aan-uit toepassingen. Vaak wordt er gekozen voor vlinderkleppen om hun geringe gewicht, snelle bediening, compacte omvang en de relatief lage aanschafprijs. Ook zijn vlinderkleppen verkrijgbaar in zeer grote maten. Het bedienen kan met een hendel, tandwiel of een automatische actuator. Meer weten over vlinderkleppen? Lees hieronder meer over het werkingsprincipe.

Wat is het werkingsprincipe van vlinderkleppen?

Een vlinderklep bestaat uit de volgende hoofdcomponenten, namelijk: de behuizing, de schijf, de afdichting en de spindel. De meeste vlinderkleppen hebben een relatief eenvoudige constructie. Bij een standaard vlinderklep roteert de schijf rond de hartlijn van de klep en de spindel is verbonden met een handgreep aan de buitenzijde van de klep of een actuator. Bij een gesloten positie staat de schijf loodrecht op de stroom en wordt deze afgedicht door de klepzitting. Het gebruik van een o-ring zorgt ervoor dat ook de spindel wordt afgedicht. Wordt de spindel 90 graden gedraaid door de actuator of het handvat? Dan beweegt de schijf totdat de klepzitting parallel aan de stroom staat. Gedeeltelijke rotatie zorgt ervoor dat de stroom kan worden geproportioneerd of gesmoord. Vlinderkleppen die geschikt zijn voor het reguleren van stromen worden geproduceerd met een lineair of een “gelijk percentage” karakter.

Vlinderkleppen bediening

De bediening van vlinderkleppen kan zowel handmatig als automatisch. Handmatig bedienen kan door een eenvoudige handgreep of bij grotere modellen via een wiel met een tandwieloverbrenging. Automatische bediening is mogelijk met een pneumatische, elektrische of hydraulische actuator. Met een elektrische bediening kan de schijf nauwkeurig geroteerd worden.

Voordelen van vlinderkleppen

Het kiezen voor vlinderkleppen brengt vele voordelen met zich mee. Zo zijn ze relatief licht van gewicht en zijn ze snel te bedienen. Daarnaast zijn er nog meer voordelen om te kiezen voor vlinderkleppen.

  • Grote doorstroomcapaciteit
  • Gering drukverlies
  • Stroomrichting naar beide zijden
  • Kleine inbouwmaat
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Lage onderhoudskosten
  • Goedkoop

Ook interessant