Viega roept bedrijven op om waterleidingen te spoelen

  BE   4 mei 2020 Bron: Viega
Viega roept bedrijven op om waterleidingen te spoelen
Nu heel wat winkels en bedrijven zich voorbereiden om de deuren te heropenen, wijst Viega op het belang van tijdig de waterleidingen te spoelen. Heel wat sanitaire installaties in gebouwen zijn de voorbije weken niet of weinig gebruikt, waardoor de kwaliteit van het drinkwater terugloopt en het risico op legionella toeneemt. ďSpoelen is de boodschap, zo kan je straks met een gerust hart bezoekers en medewerkers gezond drinkwater aanbiedenĒ, vertelt Jo Devos van Viega. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het WTCB reiken concrete tips aan.

Sinds de lockdown van 18 maart staat het water in de leidingen van veel handelszaken, bedrijven en kantoren volledig stil. Door die stilstand kunnen er mogelijk schadelijke bacteriŽn in het drinkwater zitten die gezondheidsrisicoís met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om het water in de installatie te verversen, voor je je winkel of bedrijf opnieuw openstelt voor publiek.

ďDat doe je gewoon door de leidingen te spoelen en eventueel thermisch te desinfecterenĒ, vertelt marketingmanager Jo Devos van Viega, specialist in installatietechniek. ďWater dat een tijd stilstaat in de leidingen, neemt stoffen op die van de leidingen komen. Dat kan gaan om lood of, afhankelijk van de samenstelling van de leidingen en hardheid van het water, om ijzer, zink, nikkel of koper. Bovendien vormt er zich bij stilstaand water een biofilm aan de binnenwand van de leidingen, waar bacteriŽn zich snel thuis voelen. Gelukkig ben je met enkele eenvoudige maatregelen zeker van een hygiŽnische waterkwaliteit bij heropstart.Ē

Eigenaars van gebouwen zijn zelf verantwoordelijk voor de drinkwaterinstallatie en de kwaliteit van het drinkwater aan ťlk tappunt. Spoelen is dus de boodschap, voor je de waterinstallatie opnieuw in gebruik neemt of openstelt voor publiek. De voorzorgsmaatregelen samengevat:
  • Is een tappunt langer dan 7 dagen niet gebruikt? Spoel dit tappunt dan grondig door.
  • Spoelen is eigenlijk niets meer dan ervoor zorgen dat er een doorstroming is aan een tappunt, dit kan manueel of automatisch.
  • Doe voor het gebouw opnieuw opengaat indien nodig een thermische desinfectie.
  • Neem stalen van het drinkwater en laat dit testen door een erkend labo.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid & het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) stelden een procedure op voor elke sanitaire installatie. Check www.zorg-en-gezondheid.be/legionella.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo