Buitenschrijnwerk

Wat kosten rolluiken? Alles wat je moet weten

Wat kosten rolluiken? Alles wat je moet weten
Rolluiken houden te fel zonlicht tegen in de warme zomermaanden, en houden kou en tocht tegen in de winter. Daarnaast zorgen ze voor privacy en verminderen ze het risico op inbraak. De rolluiken zijn in diverse types, materialen en afmetingen verkrijgbaar voor uiteenlopende prijzen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de prijzen voor rolluiken, en hoe je op de kosten kunt besparen.

De voordelen van rolluiken op een rij

Je hebt hieronder al in het kort gelezen wat de verschillende voordelen zijn van rolluiken. Hieronder staan de voordelen van de aanschaf van rolluiken in het kort toegelicht.

  • Inbraakpreventief: Wanneer je rolluiken installeert, is de kans kleiner op inbraak. Het is namelijk bijna onmogelijk voor een inbreker om een rolluik open te krijgen en op deze manier via je raam binnen te komen.
  • Verduistering: Een voor de hand liggend, maar toch belangrijk voordeel van rolluiken is dat ze verduistering bieden. Een goede verduistering zorgt ervoor dat je dieper slaapt, en verbetert je nachtrust.
  • Laat in de zomer geen warmte en fel zonlicht toe: wanneer het warm is, kun je met een rolluik alle warmte buiten houden, waardoor het niet te warm wordt binnenshuis.
  • Isolatie: rolluiken zorgen voor een goede isolatie omdat ze warmte binnenhouden in de winter en kou blijft buiten, waardoor je minder energiekosten hoeft te betalen. Daarnaast kun je de temperatuur in huis op deze manier goed aangenaam houden.

Wat kosten rolluiken?

Gemiddeld kosten rolluiken inclusief bediening en montage tussen de 200 en 1050 euro volgens Alu Stevens. De uiteindelijke totaalprijs hangt af van factoren zoals de kosten voor de montage, het type rolluik, de bediening en eventuele extra opties. Ook spelen de afmetingen een belangrijke rol in de prijs. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde kosten van verschillende types rolluiken met uiteenlopende bedieningsmogelijkheden. Deze prijzen zijn inclusief montage.

Rolluiken prijs inclusief montage

Type rolluikAfmetingen in cmBedieningGemiddelde prijs
Voorzet/ Opbouw100×100Handbediening (band)€105,- tot €130,-
Voorzet/ Opbouw100×100Elektrische Somfy motor€225,- tot €250,-
Voorzet/ Opbouw100×200Handbediening (band)€155,- tot €205,-
Voorzet/ Opbouw100×200Elektrische Somfy motor€285,- tot €340,-
Inbouw100×100Handbediening (band)€105,- tot €115,-
Inbouw100×100Elektrische Somfy motor€225,- tot €235,-
Inbouw100×200Handbediening (band)€175,- tot €195,-
Inbouw100×200Elektrische Somfy motor€300,- tot €320,-

Wat kosten rolluiken? Alles wat je moet weten

Elektrische rolluiken: de prijzen

Elektrische rolluiken zijn erg praktisch omdat ze naast zonwerend ook geluidwerend zijn en goed isoleren. De voordelen maken het de investering waard. Je kunt namelijk met elektrische rolluiken tot wel 40 procent besparen op je energiekosten.

De kosten zijn afhankelijk van de bedieningswijze die je kiest, de grootte van je raam, en de gekozen materialen(aluminium of kunststof).

Voor de buismotor + draaischakelaar betaal je gemiddeld van 60 tot 150 euro. De draaischakelaar kost gemiddeld rond de 50 euro. Voor de sleutelschakelaar betaal je gemiddeld 100 euro, en voor een tijdschakelaar ben je rond de 150 euro kwijt. De afstandsbediening kost gemiddeld rond de 250 euro.

Hieronder zie je de gemiddelde prijzen van de elektrische rolluiken per onderdeel in een overzicht.

Prijs elektrische rolluik

Gemiddelde prijs*Gemiddelde prijs*
Buismotor + draaischakelaar€60,- tot €150,-
Draaischakelaar€50,-
Sleutelschakelaar€100,-
Tijdschakelaar€150,-
Afstandsbediening€250,-

Goedkope rolluiken: zo bespaar je op de kosten

Wanneer je budget wat lager is, kun je kiezen voor goedkopere rolluiken om toch te profiteren van de isolerende werking en een goede zonwering. Hieronder zie je zes tips om te besparen op de kosten.

  1. Kies voor kunststof in plaats van aluminium, kunststof rolluiken zijn goedkoper in aanschaf, maar de kwaliteit is ook goed.
  2. Voer zelf de montage uit om te besparen op montagekosten. Dit scheelt tot wel 200 euro aan bijkomende kosten voor montage per rolluik. Het is wel belangrijk om het op de juiste manier te doen, dus doe dit alleen als je ervaring hebt met klussen. Zo niet, dan kun je ook iemand in je omgeving vragen die handig is. Dit is altijd goedkoper dan wanneer je het uitbesteedt aan een specialist.
  3. Kies voor een simpel bedieningsmechanisme. Handmatige bediening is veel voordeliger dan elektrische bediening.
  4. Bespaar op voorrijkosten en kies voor een monteur in de buurt die je rolluiken kan installeren.
  5. Kies voor een standaardkleur. Wanneer je een specifieke kleur wenst, is dit meestal prijziger dan wanneer je kiest voor een standaard kleur rolluik.
  6. Wanneer je alle rolluiken in een keer laat installeren, betaal je veel minder voor de montage dan wanneer je ze stuk voor stuk installeert.

Toe aan een volledige woningrenovatie? Lees dan 8 tips voor het renoveren van je woning.

Ook interessant