Zonwering

Elektrische rolluiken: wat zijn de voordelen en kosten

Elektrische rolluiken: wat zijn de voordelen en kosten
Met elektrische rolluiken ben je van alle gemakken voorzien. Met één druk op de knop kun je je rolluiken openen of sluiten. Wist je dat het ook mogelijk is dat de elektrische rolluiken automatisch sluiten? Daarnaast bieden elektrische rolluiken nog meer voordelen. In dit artikel lees je alles over elektrische rolluiken, de voordelen en de kosten.

Wat zijn elektrische rolluiken?

Een rolluik is een bewegende afsluiting die tegen het raam of de deur wordt geplaatst. Een rolluik kan zowel voor- als achter de af te sluiten opening worden geplaatst. De meeste mensen gebruiken rolluiken als zonwering en inbraakpreventie.

Een rolluik is verkrijgbaar in verschillende soorten en materialen, zo is er altijd een soort die aan jouw wensen voldoet. Een elektrisch rolluik is een type rolluik welke wordt bediend met een afstandsbediening of smartphone. Je kunt met één druk op de knop de rolluiken sluiten of openen. Andere soorten rolluiken moeten handmatig worden, bedient.

Naast elektrische rolluiken zijn er nog meer soorten:
  • Inbouwrolluiken: dit type rolluik wordt achter de gevelstenen geplaatst, waardoor ze netjes worden weggewerkt. Een inbouwrolluik kan worden geplaatst in nieuwbouwwoningen en bij renovaties.
  • Opbouwrolluiken: een opbouwrolluik vormt samen met het raam één netjes geheel. De rolluikkast bevindt zich aan de binnenzijde, op het raamkozijn. Een opbouwrolluik wordt meestal geplaatst wanneer ook het raamkozijn wordt vervangen.
  • Voorzetrolluiken: bij een voorzetrolluik wordt de rolluikkast tegen de gevel geplaatst. Deze methode wordt vaak toegepast bij bestaande woningen.

Waarom een rolluik plaatsen?

Je vraagt je misschien af waarom er wordt gekozen voor het plaatsen van rolluiken. Door de opwarming van de aarde zijn de zomers tegenwoordig een stuk warmer. Een rolluik dient als zonwering: het houdt de hitte buiten en je woning blijft aangenaam koel. In de winter werkt dit andersom. Je kunt dan de rolluiken sluiten tegen de kou. Kortom, rolluiken werken prima als isolatie.

Een bijkomend voordeel is dat je meer privacy hebt omdat het moeilijker wordt om naar binnen te kijken. Ook werkt een rolluik inbraakwerend.

Elektrische rolluiken: wat zijn de voordelen en kosten

Wat zijn de voordelen van een elektrisch rolluik?

Het plaatsen van rolluiken brengt volgens Rolluiken-Expert.nl de volgende voordelen met zich mee:
  • Je wooncomfort verhoogt: rolluiken hebben een isolerende werking, waardoor je woning een aangename temperatuur behoudt. ’s Zomers blijft je woning lekker koel en in de winter verlies je minder warmte.
  • Je bespaart op je energierekening: omdat je ’s winters minder warmte verliest, hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Zo bespaar je op jaarbasis tot wel 10% op je energierekening.
  • Je hebt meer privacy: rolluiken voorkomt inkijk in je woning, waardoor je meer privacy hebt.
  • Rolluiken werken inbraak werend: de kans op een geslaagde inbraak is een stuk kleiner wanneer je rolluiken hebt. Deze kans wordt nog kleiner met een alarmsysteem.
  • Je hebt minder last van omgevingsgeluiden: naast dat een rolluik warmte-isolerend en inbraakwerend werkt, heb je ook minder last van omgevingsgeluiden doordat een rolluik geluidsisolerend werkt.

Vergeleken met standaard rolluiken hebben elektrische rolluiken nog enkele extra voordelen. Zo hebben ze een hoog gebruiksgemak, omdat je veel mogelijkheden hebt voor bediening. De bediening werkt daarnaast eenvoudig. Ook is de inbraakveiligheid van elektrische rolluiken een stuk hoger dan bij standaard rolluiken.
Wist je dat een elektrisch rolluik automatisch kan sluiten bij zonlicht of een verdachte beweging?

Elektrische rolluiken: wat zijn de voordelen en kosten

Wat kosten elektrische rolluiken?

De gemiddelde kosten van elektrische rolluiken liggen tussen de €90,- en €600,-. De prijs is afhankelijk van de afmetingen, het type rolluik en het gekozen materiaal. Houdt daarnaast ook rekening met extra kosten voor de motor, montage en bediening. De kosten voor het plaatsen van elektrische rolluiken variëren tussen de €100,- en €200,-. Voor de buismotor betaal je gemiddeld tussen de €60,- en €150,-.

Dan heb je nog de kosten voor de bediening. Wil je een draaischakelaar? Hiervoor betaal je ongeveer €50,-. Een andere optie is een sleutelschakelaar. Deze kost gemiddeld €100,-. Wanneer jij je rolluiken automatisch wilt openen en sluiten, heb je een tijdschakelaar nodig. Deze kost gemiddeld €150,-. Tot slot kost de afstandsbediening gemiddeld €250,-.

Rolluik elektrisch prijs

In de onderstaande tabel vind je een handig overzicht van alle kosten.
OnderdeelGemiddelde kosten*
Rolluiken€90,- tot €600,-
Buismotor€60,- tot €150,-
Draaischakelaar€50,-
Sleutelschakelaar€100,-
Tijdschakelaar€150,-
Afstandsbediening€250,-
Montagekosten€100,- tot €200,-