Keukens

Wat is onmisbaar in elke keuken?

Wat is onmisbaar in elke keuken?
Tegenwoordig is de keuken voor de meeste mensen de belangrijkste ruimte in huis. Het is de ontmoetingsplaats bij uitstek. De kinderen kunnen er hun huiswerk maken, terwijl mama of papa kookt. Ondertussen komen de verhalen van de voorbije schooldag naar boven en tijdens het eten wordt er nog rustig nagepraat. Maar wat is er eigenlijk onmisbaar in elke keuken?

Lekker en gezond eten

Waar het in de keuken uiteraard om draait is lekker en gezond eten. Maar na een drukke werkdag is het niet altijd evident om nog uitgebreid te gaan koken. Daarom omringen we ons graag met de nodige toestellen die het koken makkelijk en snel maken. Ook voor het vers houden van de voeding hebben we de nodige toestellen en uiteraard ook voor de afwas. In een moderne keuken vinden we al gauw een 5-tal toestellen terug die we tegenwoordig als onmisbaar zouden bestempelen.

Koelen

Om verse voeding goed te kunnen bewaren, heeft elke moderne keuken minstens één koelkast. Ook een diepvries kan handig zijn in de keuken, hoewel die ook dikwijls in de bijkeuken of in de kelder terug te vinden is. In de modernste keukens vinden we ook een wijnkast terug. Dit is meestal een blikvanger in een eigentijdse keuken waarin de wijnen optimaal kunnen bewaard worden op de juiste temperatuur en bij de meest geschikte luchtvochtigheid.

Koken

Maar de belangrijkste toestellen in de keuken hebben uiteraard te maken met het koken zelf. In een keuken vinden we onder andere een kookplaat of fornuis, een afzuigkap en een heteluchtoven. De ovens zijn er in een grote verscheidenheid. Er zijn ovens die hete lucht combineren met microgolven. Er zijn er die ook nog een gril hebben om een mooi bruin korstje op de gratin te kunnen verkrijgen. Heteluchtovens met stoomfunctie of vochtinjectie en zelfreinigende ovens zijn tegenwoordig het neusje van de zalm. Hoewel een heteluchtoven onmisbaar is in een moderne keuken, bepaalt de portemonnee toch voor een groot stuk hoe gesofisticeerd het toestel in de keuken is. De moderne stoomoven is misschien wel duurder dan een traditionele oven, maar het gebruiksgemak en de kwaliteit van het eten dat je ermee kunt bereiden, maakt dat het toch het overwegen waard is.

Afwassen

Het meest luxueuze van alle toestellen moet wel de vaatwasser zijn. Tenslotte heb je die niet echt nodig. Maar in deze drukke tijden waarbij het al moeilijk is om de tijd voor werk en gezin mooi in balans te krijgen, is het voor velen toch ook onmisbaar geworden.

Ook interessant