Ventilatie

Wat is het verschil tussen WTW filters en ventilatie?

Wat is het verschil tussen WTW filters en ventilatie?
Ventileren is heel belangrijk in een woning, want daarmee zuiver je de lucht, verdwijnen ziektekiemen en wordt vocht afgevoerd. Maar de meeste ventilatiesystemen zuigen ook de warmte uit je huis. Heb je daarom al aan WTW filters gedacht? Deze filters zijn onmisbaar om het meest optimale rendement uit de bijbehorende WTW installatie te halen. Maar wat is het precies en wat is het verschil tussen WTW filters en ventilatie?

Warmteterugwinning

WTW is de afkorting voor Warmte Terug Winning. Dit is vooral op koude dagen heel fijn. Deze unit warmt namelijk door middel van een warmtewisselaar de aangezogen koude buitenlucht op en blaast zo schone, maar verwarmde lucht het huis in. Hierdoor hoef je minder te stoken, omdat er geen koude lucht het huis in komt. Heeft de unit een zogeheten warmte bypass, dan kun je de warmtewisselaar op warme dagen uitschakelen en geniet je van gezuiverde koele lucht in huis.

WTW filters

WTW filters worden in de WTW unit geplaatst om de buitenlucht te zuiveren van stof en vuil. Hierdoor ontvang je niet alleen verwarmde, maar ook gezuiverde lucht in de woning. Dat is weer heel belangrijk voor je gezondheid. Het is daarbij belangrijk dat je de juiste WTW filters gebruikt die geschikt zijn voor de unit. Ieder merk heeft zo zijn eigen afmetingen namelijk.

Ventilatie

Wat is dan het verschil tussen WTW en ventilatie? Met ventileren haal je toch ook de buitenlucht naar binnen om zo tegen vocht en ‘oude’ lucht in huis te strijden? En veel ventilatiesystemen zijn ook voorzien van een filter die stofdelen tegen houdt. Dat klopt. Toch is er een groot verschil. Bij gewone ventilatie wordt koude buitenlucht wordt aangezogen en zo naar binnen geblazen. Hierdoor kan het zomaar een paar graden kouder zijn in huis, waardoor je meer zal moeten stoken om het huis te verwarmen.

Duurzaam ventileren

Dankzij warmteterugwinning is een WTW systeem een duurzame keuze voor schone lucht in je huis. Daarnaast is een dergelijk systeem zuinig in gebruik en hoef je dus minder te stoken. Dat is weer fijn voor je warmterekening. Daarnaast hoef je de filters bij een gemiddeld gebruik slechts twee keer per jaar te vervangen. Woon je in een gebied met meer vervuiling (bijvoorbeeld bij een industriegebied, havengebied of in een drukke binnenstad) dan kun je eens per kwartaal de filters vervangen. Zo kan de unit het beste zijn werk voor je doen.

Goed voor de gezondheid

Voor onze gezondheid is ventileren belangrijk. Ventileren zorgt ervoor dat je ‘oude’ lucht in huis zuivert voor schone lucht. Virussen zet je daarmee met gemak buiten de deur. Het is daarom zeker aan te raden om geregeld ramen en buitendeuren lekker open te zetten, zelfs in de herfst en winter. Toch is het dan zonde van de warmte in huis en moet je daarna weer harder stoken om het lekker behaaglijk te maken. Als je duurzaam het huis wil ventileren dan is een WTW unit met WTW filters een heel goede oplossing.

Ook interessant