Nieuwbouw

Wat doet een aannemer?

Wat doet een aannemer?
Een aannemer voert diverse werkzaamheden uit die te maken hebben met bouwen, verbouwen en renoveren. Wanneer je een aannemer nodig hebt, is het wel fijn om te weten welke kosten je kunt verwachten. In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden en kosten van aannemers.

De werkzaamheden van een aannemer

Een aannemer voert verschillende werkzaamheden uit. Je kunt een aannemer inschakelen wanneer jij je huis gaat verbouwen of renoveren. Een aannemer bespaart je veel tijd, geld en energie, door al het werk wat de aannemer uit handen neemt. De vakspecialist waarborgt de kwaliteit, coördineert en plant de werkzaamheden en bewaakt het budget. Daarnaast worden er eventueel andere vakmannen ingeschakeld. Ben jij op zoek naar een aannemer? Op Aannemer-Nu.nl vind je een handig overzicht van alle aannemers in Nederland!

Je kunt een aannemer inschakelen voor nieuwbouw, verbouw en renovatie. Onder deze drie soorten werkzaamheden, vallen de volgende werkzaamheden:

Bouw:
  • Huis, bedrijfspand of garage bouwen.
  • Woning uitbouwen
  • Binnenafwerking
Verbouwen:
  • Complete woning verbouwen
  • Aanbouw
  • Het plaatsen van een dakkapel
Renovatie:
  • Badkamerrenovatie
  • Keukenrenovatie
  • Toilet renoveren
  • Werkzaamheden zoals stuken en schilderwerken

Wat doet een aannemer?

Aannemer voor renovatie of verbouwing

Een aannemer voert naast bouw werkzaamheden dus ook renovaties en verbouwingen uit. Je hebt hierboven al enkele voorbeelden van werkzaamheden kunnen zien. Toch bestaat er veel verwarring rond de termen renoveren en verbouwen.

Ten onrechte worden deze termen door elkaar gebruikt. Een renovatie houdt in dat je de huidige indeling blijft behouden en verouderde of beschadigde elementen vernieuwd. Alles wat nog goed is, wordt hergebruikt. Lees bijvoorbeeld hier 8 handige tips voor het renoveren van je woning.

Bij een verbouwing wordt echt alles vernieuwd en worden er vaak bouwkundige veranderingen gedaan. Wanneer je een aannemer zoekt voor een renovatie of verbouwing, kijk dan even goed naar de specialisatie en wees je bewust van de verschillen tussen deze twee termen.

Kosten van een aannemer

Wanneer je een aannemer nodig hebt, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je precies kunt verwachten. Het gemiddelde uurtarief van een aannemer ligt tussen de €25,- en €50,- per uur. Het uurtarief is onder andere afhankelijk van de ervaring van de vakman, de grootte van het aannemersbedrijf en de werkzaamheden die je laat uitvoeren.

In sommige gevallen werkt de aannemer met een vaste prijs per vierkante meter. Het voordeel hiervan is dat je precies weet wat de klus gaat kosten. Het is wel voordeliger om bij kleine klussen een prijs per uur af te spreken. Het gemiddelde tarief per m² varieert tussen de €50,- en €200,-.

Wat doet een aannemer?

Wanneer schakel je een aannemer in?

Maar, wanneer schakel je nu een aannemer in? Een aannemer heeft de leiding en coördinatie over de volledige klus. Je hoeft daardoor zelf niet voor de juiste mensen te zorgen. Daarnaast is een aannemersbedrijf verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en kwaliteit van de werkzaamheden.

Wanneer nodig wordt een vergunning ook door hen geregeld. Een ander voordeel is dat de aannemer volledige aansprakelijkheid en risico draagt en vaak garantie biedt op de geleverde werkzaamheden. Een aannemer bespaart je dus een hoop tijd, stress en energie. Zo kun jij je blijven focussen op andere zaken.

Aannemer voor de bouw

Wanneer je iets nieuws wilt laten bouwen, is het nodig om een aannemer voor bouw in te schakelen. Er komt bij zo’n klus namelijk veel kijken, niet alleen als het gaat om type werkzaamheden maar ook als het gaat om soorten materialen. Er moet erg veel geregeld worden bij een bouwproject. En dat is nu precies wat de aannemer doet.

Aannemer voor verbouwing

Wanneer je woning helemaal niet (meer) voldoet aan je wensen is het tijd voor een verbouwing. Je hoeft niet per se altijd je gehele woning te verbouwen, maar je kunt ook kleinere werkzaamheden laten uitvoeren. Bij een verbouwing gaat het om bouwtechnische aanpassingen en de hulp van een aannemer is daarbij zeer nodig.

Aannemer voor renovatie

Ook voor een renovatie is het inschakelen van een aannemer geen overbodige luxe. Bij een renovatie blijven nog goede elementen behouden en worden beschadigde en verouderde onderdelen vervangen. Samen met jou bepaald de aannemer de staat en wat de mogelijkheden zijn met het renoveren.