Bedrijfsnieuws

Waarschuwing beleggers Accentis voor foute boekhouding

In een opmerkelijke advertentie waarschuwt de financiële toezichthouder CBFA de aandeelhouders van de beursgenoteerde projectontwikkelaar Accentis vandaag op hun hoede te zijn tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) merkt op dat de commissaris-revisor van de onderneming voorbehoud aantekende bij de geconsolideerde jaarrekening.

De commissaris heeft grote twijfels of de boekwaarde van dochter Simec correct is. Simec, een producent van aluminiumramen en deuren in Hulshout, was vorig jaar goed voor een kwart van de bedrijfsopbrengsten van Accentis.

Uit het controleverslag van de revisor blijkt ook dat Accentis belangrijke participaties zoals het bouwbedrijf Cosimco en lijmenproducent Demcopack Davis, die inmiddels verkocht zijn, niet in de boeken schreef volgens de nieuwe boekhoudnormen IFRS.

De toezichthouder meldt in de advertentie ook dat Accentis niet inging op zijn advies om de geconsolideerde jaarrekening te herwerken. Ten slotte blijkt dat de holding van de familie Desimpel nog steeds geen jaarverslag heeft verspreid. Beursgenoteerde bedrijven moeten het jaarverslag minstens 15 dagen voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering overmaken aan Euronext, een persagentschap en de CBFA.

Volgens specialisten is de actie van de toezichthouder uniek. Ze zeggen dat het de eerste keer is dat de CBFA zich bedient van een advertentie om aandeelhouders te waarschuwen tijdens de aandeelhoudersvergadering. De toezichthouder wilde gisteren geen commentaar kwijt. Bij Accentis was gisteravond niemand bereikbaar voor commentaar.

Accentis leed in 2005 een nettoverlies van 5,5 miljoen euro, bijna een halvering van het nettoverlies van 11,88 miljoen euro een jaar eerder.
Build for Life