Waarop moet je letten als je alleen wil gaan wonen?

Bron: Logic-Immo
Waarop moet je letten als je alleen wil gaan wonen?
Als je na het afstuderen je eerste job hebt gevonden, is het misschien tijd om alleen te gaan wonen. Een eigen stekje zoeken en zelfstandig worden, is echter een grote stap en er zijn heel wat dingen waarmee je voortaan rekening mee zal moeten houden. De eerste keuze die je maakt: Ga ik een huisje of appartement huren of kopen? Enkele tips voor wie alleen wil gaan wonen!

Administratie in orde brengen

Vanaf nu ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je nieuwe adres meedeelt aan de ‘dienst Bevolking’ in het gemeentehuis van je nieuwe woonplaats, zodat ook je identiteitskaart aangepast kan worden.

Verder is het verplicht je aan te sluiten bij een ziekenfonds, zodat je ziektekosten gedeeltelijk terugbetaald kunnen worden en je een uitkering ontvangt bij ziekte en invaliditeit. Zolang je ouders kinderbijslag ontvangen, ben je via hen verzekerd. Ben je ouder dan 25 of werk je, dan moet je je zelf bij een ziekenfonds aansluiten.

Vergeet tevens je verzekeringen niet! Sluit een brandverzekering, diefstalverzekering en eventueel een familiale verzekering af. Vraag ook na voor welke zaken je al dan niet verzekerd bent en welke extra verzekeringen aangeraden zijn.

Volg je administratie goed op en bewaar belangrijke documenten zoals je huurovereenkomst, verzekeringspolissen, loonbriefjes, belastingaangiften, energiefacturen en documenten van het ziekenfonds voor minstens vijf jaar.

De kosten van alleen gaan wonen

Alleen gaan wonen is voor velen een droom die uitkomt, maar brengt ook heel wat kosten met zich mee. Houd voldoende budget opzij voor de volgende kosten:
 • Je maandelijkse huur of afbetaling van je krediet;
 • Verhuiskosten;
 • Inrichtingskosten zoals meubels, verf, decoratie, vloerbedekking, etc.;
 • De borg bij een huurcontract: dit is het geld dat je terugkrijgt als je de huur opzegt en geen schade gemaakt hebt aan je woning. Meestal bedraagt zo’n borg 1 maand huur;
 • Rekeningen van water, gas, elektriciteit, internet, … Zorg dat je een duidelijk overzicht hebt van al je maandelijkse kosten.

Tips om niet eenzaam te worden

Vroeger kon je bijna altijd met iemand in huis praten, en nu ben je de hele tijd ‘alleen’. Het is dus meer dan waarschijnlijk dat je aan deze eenzame periodes zal moeten wennen. Probeer wat afspraken met vrienden vast te leggen of nodig ze uit in je nieuwe stekje. Zorg er vooral voor dat je jezelf niet gaat opsluiten. Sluit je tevens bij enkele verenigingen aan zodat je mensen uit de buurt leert kennen.

Voel je je desondanks toch eenzaam? Probeer dan eens een huisdier te nemen. Heb je een huurcontract, ga dan na of dat wel toegestaan is.

Geniet tenslotte zoveel mogelijk van het alleen wonen en focus op het positieve. Profiteer ervan om lang in bed te blijven liggen of kijk naar programma’s waar je vroeger nooit naar kon/mocht kijken. Decoreer je woning hoe jij dat wilt en maak het vooral gezellig!

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo