Verwarming & Sanitair

Waarom uw oude verwarmingsketel vervangen?

Vaillant, de Europese specialist in verwarmingstechnologie, legt uit waarom het nu een geschikt moment is om oude verwarmingsketels te vervangen. De 10 belangrijkste redenen op een rijtje:

Reden 1: een besparing tot 35 % op de energiefactuur
Door een oude verwarmingsketel met een nieuwe condensatieketel te vervangen kan men tot 35% op de energiefactuur besparen. Die besparing wordt gerealiseerd dankzij een verhoogd rendement en dus een zuiniger verbruik.

Reden 2: een verhoogd rendement (109%)
De oudere generatie verwarmingsketels, nu nog vaak in gebruik, hebben een laag rendement van slechts 88 procent. Sinds de energiecrisis in de jaren tachtig werden er hoogrendementsketels geïnstalleerd, die al een rendement van ongeveer 92 procent haalden. De nieuwste condensatieketels halen het hoogste rendement, namelijk een rendement tot 109 procent. Dat komt omdat een condensatieketel functioneert volgens het principe van de condensatietechniek waarbij de warmte die in de rookgassen aanwezig is gerecupereerd wordt, terwijl ze bij een klassieke verwarmingsketel verloren gaat. Die extra warmte maakt het verschil en zorgt voor een hoger rendement.

Reden 3: zuinig en betrouwbaar, ook voor warmwaterproductie
Als men een condensatieketel combineert met een warmwaterboiler, condenseren sommige condensatieketels ook voor de warmwaterproductie. Dit betekent ook een lager verbruik voor de warmwaterproductie.
Als men daarbovenop een condensatieketel combineert met een weersafhankelijke regelaar (met buitenvoeler) zal men nog zuiniger stoken. De buitenvoeler zorgt ervoor dat de ketel, bij temperatuursdalingen, onmiddellijk het signaal krijgt om (bij) te verwarmen, zelfs voordat de temperatuur in huis naar beneden gaat. De ketel zal dan trager opwarmen, bij een lagere temperatuur, daardoor meer condenseren en dus veel minder verbruiken. Daarnaast is de ketel ook modulerend, wat betekent dat hij zich automatisch aan de warmtevraag aanpast. Bij een lagere warmtevraag zal hij op een lager vermogen werken en daardoor enkel verbruiken wat strikt noodzakelijk is.

Reden 4: milieuvriendelijk
De energieprijzen swingen de pan uit en onze energiebronnen worden alsmaar schaarser. Toch is niet iedereen bereid om te besparen op comfort door de verwarming een graadje lager te zetten of te besparen op warm water. Oude verwarmingsketels zijn ontworpen in een periode waarin men nooit heeft stilgestaan bij een mogelijk tekort aan grondstoffen of een verhoging van energieprijzen. De nieuwe condensatieketels zijn vriendelijk voor het milieu: warmte wordt uit de rookgassen gerecupereerd en de emissie van schadelijke stoffen ligt beduidend lager dan deze van de klassieke verwarmingsketel.
Een condensatieketel kan je bovendien makkelijk combineren met een milieuvriendelijk zonne-energiesysteem, waarbij je bovendien nog eens tot 60% bespaart op het verbruik voor de warmwaterproductie.

Reden 5: gewijzigde wetgeving
In september van dit jaar werd de Belgische wetgeving aangepast, onder invloed van strengere milieunormen en de Kyoto-overeenkomst. Voor nieuwbouw gelden strenge energienormen. Dit geldt trouwens ook voor grondig gerenoveerde woningen. Eén van de manieren om deze strikte normen te halen, is het installeren van een condensatieketel.

Reden 6: fiscaal voordeel
Bij aankoop en installatie van een condensatieketel kan de consument beroep doen op een fiscaal voordeel van maximum 2600 euro (plafondbedrag van aftrekbaarheid, voor aanslagjaar 2008/inkomstenjaar 2007 voor nieuwbouw en renovatie). Dit betekent dat tot 40 procent van het investeringsbedrag kan worden gerecupereerd. Meer informatie hierover is te vinden op www.energiesparen.be en op www.curbain.be .

Reden 7: aantrekkelijke premies
Iedereen die zijn oude ketel vervangt door een condensatieketel kan genieten van één of meerdere premies afhankelijk van de stad of gemeente. Condensatieketels vallen in de nieuwe wetgeving onder de categorie van energiezuinige toestellen. Premies kunnen zowel worden toegekend door gemeente- en stadsbesturen, door sommige provinciebesturen als door de netbeheerders. Meer informatie hierover is ook te vinden op www.energiesparen.be en op www.curbain.be .

Reden 8: eenvoudige installatie
Bij de vervanging van een oude ketel door een condensatieketel zijn niet altijd grote aanpassingswerken nodig. Muren afbreken hoeft niet. Indien men een oude verwarmingsketel vervangt door een condensatieketel dan dient enkel rekening gehouden worden met de afvoer van de rookgassen en de aanvoer van verse lucht. Een condensatieketel kan op eender welke plaats geïnstalleerd worden; in de kelder of de garage, zelfs op zolder. De condensatieketel is namelijk een gesloten ketel met ingebouwde ventilator. Dit betekent dat de rookgassen via een afvoerkanaal, dat met de buitenmuur of het dak in verbinding staat, worden afgevoerd; verse lucht komt binnen via een aanvoerkanaal.

Reden 9 : voor elke situatie is er wel een geschikte condensatieketel
Condensatieketels zijn vandaag de dag beschikbaar in veel verschillende types, zoals condensatiewandketels, condensatieketels met ingebouwde boiler en condensatievloerketels, en in verschillende vermogens. Voor elke situatie is er wel een geschikte ketel.
Naast de condensatiewandketels ecoTEC plus, heeft Vaillant ook staande condensatieketels in haar gamma. De condensatievloerketel ecoVIT heeft, net zoals een klassieke vloerketel, ook een grote waterinhoud en is dus bijzonder geschikt om een oude klassieke ketel op gas of stookolie te vervangen, zonder aanpassingswerken in de installatie. Maar tezelfdertijd beantwoordt hij met zijn supermoderne technologie ook aan de hoogste vereisten op het gebied van zuinigheid, milieuvriendelijkheid en comfort.

Reden 10 : Design dat mag gezien worden
Condensatieketels staan/ hangen in een mum van tijd op hun plaats. Bovendien mogen ze gezien worden; met hun bekroonde design integreren ze naadloos in elk modern interieur.

Marc Tanghe, commercieel directeur bij Vaillant België onderstreept: "Voor de consument is dit een uitgelezen moment om zijn oude verwarmingsketel te vervangen door een condensatieketel. Fiscaal gunstige maatregelen en premies vanwege de overheid gecombineerd met een ultrazuining verbruik en een hoog rendement zorgen ervoor dat de kostprijs voor de aanschaf en de installatie van een condensatieketel op een aantal jaren is terugbetaald. Een betere belegging bestaat niet."