Duurzaam Bouwen

Waarom nu investeren in fotovoltaïsche energie ?

Photovoltech, één van de Europese leiders in de productie van fotovoltaïsche zonnecellen, ziet in België een steeds toenemende interesse voor fotovoltaïsche (PV-) zonnepanelen zowel bij particulieren als bij bedrijven. En dat is niet verwonderlijk, want door de combinatie van hoogtechnologische ontwikkelingen, dalende prijzen en doorgedreven ondersteuningsmechanismen is 2009 hét jaar om te investeren in deze duurzame vorm van energieproductie.

Photovoltech zet de voornaamste redenen om nu te investeren in PV-panelen nog even op een rijtje.

Steun vanuit alle overheden

Patrick Naze, Sales & Marketing Manager bij Photovoltech: “Naast de terugdraaiende teller kent de energieregulator VREG in het Vlaamse Gewest één groenestroomcertificaat toe per 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit. Wie zijn installatie nog voor eind 2009 heeft geplaatst, krijgt van zijn netwerkbeheerder gedurende 20 jaar een gegarandeerd minimumtarief van 450 euro per groenestroomcertificaat. Voor installaties geplaatst vanaf 2010 zal de vergoeding 100 euro lager liggen. Bovendien zal het Vlaamse Gewest geen steun meer verlenen voor elektriciteit opgewekt met fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst op niet-geïsoleerde daken. Reden te meer dus om dit jaar nog te investeren.”

Andere belangrijke redenen om dit jaar nog te investeren in fotovoltaïsche energie zijn de steunmaatregelen die de verschillende overheden, zowel op federaal als op gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau, aanbieden aan diegenen die PV-panelen willen plaatsen. Het is bekend dat deze maatregelen in de komende jaren stelselmatig afgebouwd zullen worden, dus om te genieten van een maximale tussenkomst van de overheid is het nu het ideale moment om te investeren in fotovoltaïsche energie. De federale overheid kent momenteel een belastingvermindering toe voor de plaatsing van zonnepanelen. Die vermindering bedraagt tot 40% van de werkelijke uitgave, met een maximum van € 3.600 per woning per jaar. Voor wie investeert in 2009 is dit belastingvoordeel dus reeds volledig benut met een minimale uitgave vanaf € 9.000 (incl. BTW). Indien de totale uitgave ervoor zorgt dat het fiscale maximum overschreden wordt, dan kunnen dankzij de economische herstelwet de investeringen gespreid worden over maximaal vier jaar voor woningen die minstens vijf jaar oud zijn, zodat dit tot een bedrag van € 36.000 (incl. BTW) een maximale aftrek garandeert van 4x 3600 €.

De economische herstelwet voorziet ook in extra financiële steun voor wie in 2009 een lening aangaat voor andere energiebesparende werkzaamheden: de federale overheid neemt 1,5% van de intresten voor haar rekening terwijl de overige intresten een belastingvermindering van 40% kunnen opleveren.

Meer informatie over de verschillende premies, subsidies en fiscale voordelen is te vinden op de websites www.verleidhetzonlicht.be of op www.energiesparen.be/subsidies.

Hi tech kwaliteit en rendement

Multikristallijne silicium zonnecellen zijn de dag van vandaag uiterst efficiënt. Ze kunnen een rendement halen tot 16% en meer. De technologie die gebruikt wordt om deze cellen te produceren staat dan ook helemaal op punt. Belangrijk is natuurlijk dat de cellen afkomstig zijn van een betrouwbare producent en dat de zonnepanelen waarin de cellen geïntegreerd zijn geplaatst worden door een erkend installateur.

Duurzame energie

De tijd die een zonnepaneel nodig heeft om evenveel energie op te wekken als er nodig was voor zijn productie is erg kort. Die varieert tussen 1,5 en 3 jaar. (bron: www.epia.org). Omdat de levensduur van PV-panelen minimaal 25 jaar bedraagt, is een PV-paneel dus gedurende minstens 22 jaar een netto-energieleverancier.