Second Home

Waarom koopt men in 2013 een tweede verblijf?

De droom om een tweede woning te bezitten is springlevend. Voor veel mensen is het verlangen groot om op een mooi plekje een eigen vakantieverblijf te hebben. Een villa in een zonnig land, een mooie bungalow in het bos of een fraai skichalet in de Alpen. Dat deze droom bij velen leeft en springlevend is blijktuit de als maar toenemende bezoekersaantallen op de Second Home beurzen in België.

Invalshoek verhuren!

Om de vraag te beantwoorden waarom men graag een tweede verblijf wil, is het interessant om na te gaan waar de “tweede verblijfkoper”naar op zoek is. Enquêtes wijzen uit dat 25% van de kopers wil emigreren en daarvoor een verblijf zoekt. De ligging en nieuwe woon‐ en leefomgeving is dan vaak een belangrijker element dan de prijs.

Bijna 75% van de potentiële kopers zoekt een vakantiewoning of tweede verblijf om wat langer te verblijven. Veel kopers geven aan dat ze iets verstandigs willen doen met hunspaargeld. Beleggen op de beurs vindt men riskant en het geld laten staan tegen de lage spaarrentes heeft ook geen zin. In de praktijk betekent dat meestal dat het verblijf gebruikt wordt voor de eigenvakanties maar steeds meer wordt de vakantie woning daarnaast ook verhuurd. Zo beleven ze plezier aan hun trotse bezit en als ze het verblijf zelf niet gebruiken levert de huur een aardig inkomen op.

Een deel van deze groep koopt zelfs specifiek voor het verhuurrendement. Men heeft dan weinig (emotionele) binding met het vastgoed. Het vakantieverblijf wordt meer gezien als een belegging, een soort obligatie en een alternatief voor beursaandelen.

Hoe verhuren ?

Veel kopers vinden het prettig om zelf actief met de verhuur van hun vakantieverblijf bezig te zijn. Vaak wordt dat onderschat. Het simpelweg hebben van een eigen verhuur website en facebook pagina biedt veelal niet het gewenste resultaat.

Zonder een goede kennis van sociale media en internetmarketing is het niet zo eenvoudig om via een website zaken te doen. Wat echter uitstekend werkt is een combinatie van verhuur via de lokale immo kantoren en het aanbieden van de woning op een verhuur portal. Explosieve groei van marktplaats‐achtige online verhuurplatformen zoals HomeAway hebben de verhuur via het internet een stuk makkelijker gemaakt. Deze portals zijn ook uitermate geschikt als men het verblijf maar af en toe een paar weken wil verhuren.

Terugval vakantiemarkt geldt niet voor vakantiehuizen

Onderzoek wijst uit dat het bestedingspatroon van vakantiegangers terug loopt. Deze trend werkt in het voordeel voor eigenaars van vakantie woningen omdat een vakantiewoning huren vaak goedkoper is dan de traditionele hotel formule. En door zelf te koken kunnen er ook aardig wat kosten worden bespaard op het voedingsbudget. Vakantie huizen verhuur kantoren melden trouwens dat het aantal reserveringen in het eerste halfjaar van 2013 zelfs met 7% is gestegen.

Het juiste moment om te kopen?

Een interessante vraag is en blijft: wat is het juiste moment om te kopen? Prijzen zijn nu zeer laag door de economische situaties in vele vakantie landen. Buitenkansen zijn er zeker! Deze gedachten gang speelt zeker in op het sentiment waardoor huizenprijzen alleen maar scherper geprijsd worden.

We moeten echter af van het idee dat prijsvorming voor de eerste(in België) en tweedewoning (buitenland) identiek is. De economische situatie per land is hier zeer bepalend. Voor de tweede‐ of vakantie huizenmarkt gelden andere waarderingsnormen. Deze huizen zijn veelal op rationele gronden met spaargeld (soms aangevuld met een kleine hypotheek) gekocht. De waarde van dit soort huizen wordt in belangrijke mate bepaald door de verhuurbaarheid. Vakantiewoningen die goed gelegen zijn, een comfortabele inrichting hebben en voldoende faciliteiten hebben, verhuren altijd uitstekend.

Recreatief vastgoed heeft de wind in de zeilen. Het klopt dat er in een aantal Zuid‐Europese landen de gemiddeldehuizenprijzen de afgelopen jaren fors zijn gedaald. Maar in een groot aantal andere landen in Europa stijgen de prijzen al jaren. België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zijn voorbeelden van populaire landen met stabiele en stijgende huizen prijzen trends.

Net als iedere andere economie is ook de tweede woningen markt er één van vraag en aanbod. Daar waar een huizen bubble is ontstaan, is er nu overaanbod en komt de prijs onder druk te staan. Misschien is het “altijd” wel een goed moment of doen er zich overal wel opportuniteiten voor om een koopje te doen. Wie zoekt, het aanbod goed afweegt, vindt altijd zijn “droom”.

Second Home, beurs voor tweede woningen in binnen en buitenland, gaat door van 27 tot 29 september in Brussels Expo – hal 1. Naast een aanbod uit 25 verschillende landen presenteert de beurs een uitgebreid seminarieprogramma met “do’s” en “don’ts” bijaankoop van woning in buitenland.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Ook interessant