Second Home

Koop vastgoed in Griekenland en krijg een verblijfsvergunning

Onlangs keurde Griekenland een maatregel goed die ervoor zorgt dat buitenlanders, die voor meer dan 250.000 euro investeren in Grieks vastgoed, een gratis verblijfsvergunning krijgen. De Griekse regering, dat zwaar te lijden heeft onder de crisis, hoopt op die manier een nieuwe impuls te geven aan de bouwsector en aan de toeristische sector.

Gratis verblijven in de Schengen-zone, maar zonder werkvergunning

Het doel van de nieuwe maatregel is duidelijk: buitenlandse investeerders aantrekken om vastgoed in Griekenland te kopen of te huren. De maatregel richt zich vooral op Chinese, Japanse en Arabische investeerders: zij zijn vaak geïnteresseerd in Grieks vastgoed, maar de omslachtige administratieve procedure om de Schengen-zone te betreden, houden hen vaak tegen.

De gratis verblijfsvergunning maakt vrij verkeer binnen de Schengen-zone mogelijk, ongeacht je land van herkomst. De enige voorwaarde om de vergunning te krijgen, is dat je investeert in Grieks vastgoed voor € 250.000 of meer. De verblijfsvergunning is geldig voor een periode van vijf jaar en kan daarna worden verlengd. De vergunning wordt niet enkel toegekend aan de koper zelf, ook de partner en hun minderjarige kinderen krijgen een gratis verblijfsvergunning. Merk wel op dat het enkel om een verblijfsvergunning gaat, een werkvergunning wordt niet verleend.

De strijd met de vastgoedcrisis in Griekenland

De buitenlandse vastgoedinvesteerders zijn al jarenlang vragende partij voor een gratis verblijfsvergunning in Griekenland. Met de goedkeuring van de maatregel volgt Griekenland het voorbeeld van enkele andere Europese landen, zoals Hongarije, Portugal en Spanje.

Het volgende obstakel voor de Federatie van Eigenaren in Griekenland is de hoge belasting op vastgoedtransacties. De immobiliën sector is één van de grootste sectoren in Griekenland, maar het is ook de sector die het zwaarst werd getroffen door de zware besparingsmaatregelen die Griekenland opgelegd kreeg door het IMF: als gevolg van die besparingsmaatregelen gingen er 12.000 KMO’s failliet en verloren een half miljoen mensen hun werk.

Ook interessant