Second Home

Nu een plek onder de zon kopen?

Ze zeggen dat er nu supervoordelige koopjes te doen zijn als we een vakantiewoning of tweede verblijf in het buitenland willen kopen. Waar zijn die dan? En hoe kunnen we ons vooraf goed informeren? Van 22 tot en met 24 februari vindt de jaarlijkse beurs Second Home plaats. Dit evenement richt zich op mensen die een vakantiewoning of tweede verblijf willen kopen, vooral dan in een beter klimaat dan het onze. In crisistijden is een investering in vastgoed nooit een slechte zaak. De crisis in Zuid-Europa zou, als we de kranten mogen geloven, ervoor gezorgd hebben dat er nu in landen als Spanje en Griekenland ware koopjes te doen zijn. De vakantievilla’s met zwembad zouden ons het ware bijna voor niets in de mond vliegen.
Wat is daarvan waar?

Spanje
In Spanje vallen drie crisissen samen: een economische crisis, een financiële crisis en een overaanbod aan vakantiewoningen en -appartementen door de bouwwoede van het voorbije decennium. Dat maakt dat er inderdaad heel wat vastgoed wordt aangeboden voor interessante prijzen. Maar vergis u niet: een appartement of een villa aan of vlak bij de zee blijft relatief duur – zij het nog altijd een stuk goedkoper dan op de dijk aan onze kust. Voor echte koopjes moet u meer het binnenland in. Kijk dus vooral rond in “urbanizacciones” op 5 tot 10 km van een costa. Houd er ook rekening mee dat de Spaanse regering deze zomer de btw heeft verhoogd. Voor heel wat producten bedraagt die nu 18 % (in plaats van 16 %). De btw op woningen is verhoogd tot 8 %.

Frankrijk
Laat u niets wijsmaken: vastgoed in de Provence en aan de Azurenkust blijft duur tot onbetaalbaar. De situatie is anders in het binnenland van de Languedoc-Roussillon en in de Dordogne. In de laatste twintig jaar van de voorbije eeuw werden heel wat leegstaande woningen hier opgekocht door Britten, maar veel van deze Britse immigranten zijn al een tijd bezig hun Frans bezit weer te verkopen. Ryanair heeft vanuit Charleroi nogal wat vluchten naar deze streken (Bergerac, Béziers, Carcassonne, Montpellier, Perpignan) en dat maakt voor de Belgen een vakantiewoning hier gemakkelijk bereikbaar. Het is nog even afwachten of de extra belastingen op tweede verblijven van buitenlanders, die de Franse president Hollande heeft aangekondigd, er ook echt komen. Als ze doorgang vinden, zult u het waarschijnlijk alleen voelen als u uw vakantiewoning gaat verhuren. Of als u ze nadien wilt verkopen. Vroeger gold de belasting op de meerwaarde alleen bij een verkoop binnen de 15 jaar, maar die termijn wil Hollande optrekken tot 30 jaar.

Nog twee andere tips voor Frankrijk:
  • Aan de kust van de Languedoc zijn in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw heel wat badplaatsen nieuw uit de grond gestampt (Le Barcarès, Leucate, Saint-Cyprien…), vooral in de vorm van betonnen appartementen. Al een tijdje staat hier heel wat te koop. Heel wat flats en huisjes zijn immers dringend aan renovatie toe (betonrot is niet zeldzaam). Dat zorgt voor interessante prijzen, maar natuurlijk moet u rekening houden met renovatiekosten.
  • De Opaalkust net over de Franse grens (tussen De Panne en Berck-Plage) is in volle ontwikkeling. Er wordt heel wat gebouwd en er worden nu vakantieappartementen aangeboden voor een prijs die de helft bedraagt van wat u voor een gelijkwaardig vastgoed aan de Belgische kust zou betalen. De waarde kan alleen maar toenemen, maar natuurlijk is het klimaat hier hetzelfde als bij ons.

Griekenland
De berichten over spotgoedkope droomwoningen op een Grieks eiland mag u vergeten. Op dit moment zijn de Grieken zelf nog niet massaal bezig hun eigen vakantiehuisjes te verkopen. Begrijpelijk: in de crisis die het land doormaakt, vormt vastgoed zo ongeveer nog de enige zekerheid. Deze situatie kan uiteraard snel veranderen.

Turkije
Aan de Turkse riviera’s blijven ze onvermoeid verder bouwen. Gelukkig zijn heel wat nieuwe projecten minder grootschalig dan de betonblokken van Antalya. De lage btw, de lage lonen en het grote aanbod verklaren waarom Turkije een interessant land voor een vakantiewoning blijft. Toch zien we dat de meeste Belgen die hier iets kopen, dit vooral doen als investering en niet om er zelf veel te verblijven (ze geven de verhuur in handen van een vastgoedkantoor).

Bulgarije en Roemenië
De jongste jaren vinden steeds meer Belgen de weg naar Bulgarije en Roemenië om er een plek onder de zon te verwerven. Daar zijn goede redenen voor. Het klimaat is er acht maanden op de twaalf aangenaam en zonnig en de levenskosten een pak lager dan in België. Maar vóór alles zijn er supervoordelige koopjes in vastgoed te doen. Let wel: ook hier niet pal aan de kust, maar pakweg 30 tot 80 km in het binnenland.
Voor die lage prijzen is een verklaring. Uit heel wat dorpen blijven jonge mensen vertrekken om te emigreren naar West-Europa. De overblijvende dorpelingen zijn blij dat de leegstaande hoeven en dorpswoningen door buitenlanders worden opgeknapt. De meeste Belgen die de stap hebben gezet, zijn gepensioneerd en verblijven hier meerdere maanden per jaar. Op die manier stijgt ook de woning van de lokale inwoners in waarde en komt er nieuw leven in de dorpen.

Belangrijke tips
  • Koop nooit impulsief. Probeer eerst een langere periode in de regio te verblijven.
  • Stel u vragen zoals: heb ik alle kosten geteld? Hoe vaak denk ik mijn vakantiewoning te kunnen gebruiken? Hoe snel geraak ik in België? Is mijn tweede verblijf een belegging of wil ik er vooral zelf van genieten? Hoe dicht ben ik bij een apotheek of een supermarkt? Hoe zijn de medische voorzieningen ter plaatse?
  • Werk indien mogelijk met een vastgoedkantoor dat ook in België actief is. U hebt dan een aanspreekpunt dichter bij huis.
  • Neem contact op met Belgen die eerder een vakantiewoning in de streek kochten en profiteer van hun ervaring.
  • Tijdens de beurs Second Home kunt u gaan luisteren naar meer dan dertig voordrachten met praktische informatie over de aankoop van vastgoed in bepaalde landen en streken. Niet alleen over bekende bestemmingen als Frankrijk, Spanje, Tenerife, Italië en Turkije, maar ook over Brazilië, Portigal en de USA.


Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden