Meubelen

Waarom kiezen voor een tv-meubel van oud eikenhout?

Waarom kiezen voor een tv-meubel van oud eikenhout?
Naast een comfortabele bank mag een mooi tv-meubel niet ontbreken in de zithoek. Zelfs wanneer je de tv aan de muur hangt, voegt het meubelstuk veel toe aan de woonkamer. Je kunt er leuke decoratie op zetten of het kastje gebruiken als extra opbergruimte. Ook speelt het materiaal van het tv-meubel een belangrijke rol. Het kan nog meer sfeer toevoegen! Zo zijn kasten van oud eikenhout erg populair. Ben je benieuwd waarom? Lees dan gauw verder!

Oud eiken vs. nieuw eiken

Eikenhout heeft van zichzelf een karakteristieke en warme uitstraling. Het natuurlijk materiaal voegt een gezellige sfeer toe aan iedere huiskamer. Toch zit er wel degelijk verschil tussen oud eiken en nieuw eikenhout. Nieuw eikenhout kan bijvoorbeeld nog vocht bevatten. Hierdoor wordt het hout gevoelig voor temperatuurwisselingen. Bij kou kan het materiaal gaan krimpen en bij warmte zal het hout juist uitzetten. Dit kan scheuren en andere beschadigingen veroorzaken. Het voordeel van oud eikenhout is dat het goed gedroogd is. Bovendien krijgt het oude eikenhout door de jaren heen nog meer charme. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor een tv meubel van hout.

Bewerkt en onbewerkt eikenhout

Oud eikenhout is zowel bewerkt als onbewerkt verkrijgbaar. Onbewerkt eikenhout heeft de puurste uitstraling. Het voordeel van bewerkt hout is dat het een langere levensduur heeft. Het wordt bijvoorbeeld geïmpregneerd of later zelf voorzien van een beschermende transparante lak. Hierdoor kan het tv-meubel beter tegen vocht en kun je het eenvoudiger schoonmaken.

Landelijk tot industrieel tv-meubel

Bij meubels van oud eikenhout denk je waarschijnlijk aan een landelijk interieur. Echter past het ook goed bij andere woonstijlen. Er zijn bijvoorbeeld veel houten kasten en tafels met zwarte stalen details. Perfect voor een industriële look! Daarnaast zijn zwevende tv-meubels heel populair voor een moderne twist in de woonkamer.

Zelf klussen met oud eiken

Ben je een handige klusser? Dan kun je zelf een tv-meubel maken van oud eikenhout. Maak hiervoor gebruik van eiken balken of planken. Oud eiken planken die afkomstig zijn uit oude spoorbielzen zijn een gave optie. Dit hout is erg robuust en bevat vaak authentieke details zoals schroefgaten. Daarnaast zijn oud eiken planken goedkoper dan echte wagonplanken.

Oud eiken schaaldelen

Wil je de natuurlijk uitstraling van het hout benadrukken? Ga dan op zoek naar eiken schaaldelen. Deze planken zijn nog voorzien van de schors. Dit is niet alleen mooi voor een tv-meubel, maar ook voor allerlei soorten tafels.

Ook interessant