Verbouwen

Waarom het verstandig is om een professionele vakman je zolder te laten renoveren

Waarom het verstandig is om een professionele vakman je zolder te laten renoveren
Een zolderrenovatie biedt een fantastische mogelijkheid om een zelden gebruikte ruimte in huis om te toveren tot een kantoor aan huis, een theaterzaal, een familiekamer of zelfs een logeerkamer. Het creëert nieuwe mogelijkheden om je huis uit te breiden zonder fysiek nieuwe kamers te bouwen. Maar voordat je zelf ermee aan de slag gaat is het verstandig om een zolder renovatie te laten doen. Want een zolder volledig renoveren is geen gemakkelijke taak, en als je het niet goed aanpakt, kun je uiteindelijk meer kwaad dan goed doen. Hier 3 redenen waarom je de zolder renovatie beter aan een professioneel over kan laten.

Niet genoeg isolatie

Het is belangrijk om voldoende isolatie op de zolder te handhaven tijdens een grote renovatie. Het verwijderen van de huidige isolatie of het creëren van gaten waar er geen isolatie is, kan leiden tot een hoger energieverbruik van je huis en dus hogere kosten voor elektriciteit en gas. Bovendien zorgt isolatie ervoor dat de temperatuur comfortabel blijft gedurende alle seizoenen. Een professional op het gebied van zolderrenovaties weet precies wat er nodig is om de zolder goed te isoleren en kan hierbij adviseren en helpen.

Onvoldoende ventilatie

Daarnaast heb je op de zolder ook goede ventilatie nodig. Zonder voldoende ventilatie van Jan Wit kan de zolder muf en stoffig worden. Daarbij neemt zolderrenovatie vaak een deel van het ventilatiesysteem van je huis weg. Je zult hiervoor een alternatief moeten vinden om dit te compenseren. Daarnaast kan zolderventilatie de groei van schimmel in huis voorkomen. Goede ventilatie zorgt voor de circulatie van frisse lucht, waardoor vocht wordt verminderd. Hoewel goede architectuur kan bijdragen aan de plaatsing van ventilatie, kunnen ramen ook bijdragen aan het verbeteren van de atmosfeer.

De trap ontwijken

Elke gerenoveerde zolder moet een veilige en effectieve manier hebben om binnen en buiten te komen. Het luik met het trekkoord en de ladder volstaan niet. Zelfs als een trap al toegang geeft tot je zolder, zul je deze waarschijnlijk moeten reconstrueren. De meeste bouwvoorschriften stellen specifieke eisen aan een trap zoals een minimale oppervlakte voor veilig gebruik en leuningen om aan vast te houden bij het beklimmen of afdalen. Er zijn dus veel dingen waar je rekening mee moet houden bij een zolderrenovatie, waardoor het verstandig is om een specialist in te huren die dit allemaal voor je kan regelen.