Algemeen

Waarom de koelcontainer aan populariteit wint

Waarom de koelcontainer aan populariteit wint
Een koelcontainer is een container die met een koeleenheid is uitgerust. Hierdoor kan het de temperatuur voldoende laag houden om temperatuurgevoelige ladingen te bewaren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om vaccins, groenten en vlees in te bewaren. Bij de bouw van bedrijven werd er vroeger vaak gekozen voor vaste koelruimtes, maar steeds vaker zien we koelcontainers in de bedrijfshal verschijnen. Dit hoeft niet te verbazen. Een koelcontainer heeft namelijk één belangrijk voordeel en dat is flexibiliteit. En dat is vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren.

Altijd op de juiste locatie

De klassieke koelruimte is op een vaste plaats te vinden, terwijl een koelcontainer kan worden verplaatst naar waar het nodig is. Hierdoor is het mogelijk om de koellocatie te verplaatsen in functie van de noden. Wanneer ze wind- en waterdicht zijn, kunnen ze zelfs buiten worden geplaatst. Bedrijven moeten zich steeds vaker flexibeler opstellen en zowel de processen als de inrichting bijsturen. Een koelcontainer past beter in dit plaatje dan een koelruimte die niet zomaar te verplaatsen is.

Pieken opvangen met extra koelcapaciteit

Ten tweede kunnen koelcontainers eenvoudiger op maat van de actuele noden koelen. Een koelcontainer huren is steeds een mogelijkheid om vraagpieken op te vangen. Vooral bij een seizoensgebonden productie is dit belangrijk. Als men louter koelruimtes zou gebruiken, zouden ook de koelruimtes deze pieken moeten aankunnen, maar zou een groot deel van die koelruimte gedurende het jaar onbenut blijven. Dit is uiteraard een zonde van de torenhoge investering.

Aanpassen aan een wijzigend assortiment

Een ander flexibiliteitsvoordeel heeft betrekking op de koelkarakteristieken. Elke koelruimte heeft namelijk eigen mogelijkheden en beperkingen. Dit geldt ook voor de koelcontainer. Het temperatuurbereik van de standaardmodellen van Dawsongroup bedraagt bijvoorbeeld -25 tot 8 °C. Daarnaast bieden ze ook SuperFreezers aan waarbij de minimale temperatuur tot -65 °C kan worden beperkt. Dit biedt meer mogelijkheden bij een wijzigend aanbod. Vooral bij logistieke centra is het vaak heel belangrijk om flexibel te kunnen zijn en dit zal met een klassieke koelruimte niet zomaar lukken.

Geen infrastructurele werken nodig

Ten slotte zijn koelcontainers vaak ontworpen om heftigere omstandigheden aan te kunnen. Reefers bijvoorbeeld doorkruisen zelfs Europa op de rug van een vrachtwagen. De inbouwvriescel is hier natuurlijk niet voor gemaakt. Een vriescel moet bijvoorbeeld zo goed als waterpas worden geplaatst en het dak moet waterdicht zijn. Ook bijvoorbeeld de vriesmotor moet telkens een plekje krijgen. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, want een luidruchtige vriesmotor kan je niet zomaar naast de wachtruimte voor bezoekers plaatsen. Dit alles vergt al snel een flinke investering en veel denkwerk, terwijl een koelcel huren op korte termijn een voordeligere en snellere oplossing is.

Goede aanvulling op de bestaande koelcapaciteit

We gaan zeker niet zeggen dat de koelcontainer de vaste koelruimte zal vervangen, maar het kan wel een oplossing zijn om flexibeler om te springen met de koelnoden. Het helpt bijvoorbeeld seizoenspieken op te vangen en het kan dienstdoen als noodoplossing bij de uitval van bestaande installaties. Daarnaast biedt het een goede oplossing voor een wijzigend assortiment. Het is dus eerder een en- dan een of-verhaal.

Ook interessant


Build for Life