Waar moet je rekening met houden bij een aanbouw aan uw woning?

12 maart 2020 Bron: Bouw & Wonen
Waar moet je rekening met houden bij een aanbouw aan uw woning?
Ben je al voor langere tijd van plan om je huidige woning te voorzien van wat extra ruimte? Hierbij kun je denken aan verschillende opties zoals geen bijkeuken, serre of een garage. Voordat je opdracht gaat geven om dit te laten realiseren is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. We vertellen er in dit artikel meer over.

Wat is een aanbouw nu precies?

Een aanbouw wordt officieel omschreven als een bouwwerk wat tegen een bestaande gevel wordt geplaatst. Hierbij wordt dus geen bestaande ruimte uitgebreid, maar een volledig nieuwe en afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw geplaatst. Een aanbouw wordt echter vaak verward met een bijbouw en een uitbouw. Het voornaamste verschil hiertussen is dat een bijbouw een nieuwe constructie is die los staat van de hoofdwoning en de uitbouw betreft een uitbreiding van een bestaande ruimte.

Wat voor type aanbouw wil je realiseren?

Bij het realiseren van een aanbouw is het belangrijk om duidelijk te krijgen om welk type aanbouw het daadwerkelijk gaat. Gaat de aanbouw plaatsvinden aan de voorzijde van de woning of juist aan de achterzijde of zijkant. Daarnaast moet ook bepaald worden of het een prefab aanbouw betreft of juist een maatwerk aanbouw. Een prefab aanbouw worden de materialen van te voren gefabriceerd en bij maatwerk wordt dit altijd ter plekke gedaan. Prefab aanbouw is eigenlijk een kant en klare aanbouw omdat alles op maat gemaakt kan worden in de fabriek. Hierdoor een prefab aanbouw goedkoper dan een maatwerk aanbouw.

Wat zijn de kosten van de aanbouw?

Het fijne van een prefab aanbouw van de Aanbouw Expert is dat je vooraf heel gemakkelijk duidelijk hebt wat de kosten van de aanbouw zullen bedragen. De materialen worden van tevoren gefabriceerd waardoor het duidelijk is wat de materiaalkosten zullen bedragen. Zo wordt vaak gezegd dat een aanbouw van zo een 5 meter breed gemiddeld neerkomt op een investering vanaf de €18.000 en niet meer dan €22.000. Wil je exact weten wat de aanbouw gaat kosten? Dan kun je ook gebruiken maken van verschillende rekentools.

Verschillende prijsklassen

Het kostenplaatje wat we eerder genoemd hebben is niet voor iedereen realistisch. Hier wordt het voornamelijk bij de basis gehouden. Het heeft ook te maken of je een zo goed mogelijke aanbouw wilt hebben of juist een zeer luxe aanbouw. Dan krijg je dus automatisch te maken met verschillende prijsklassen door het type materiaal of extra materiaal wat gebruikt wordt bij de aanbouw.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo