Tuin

Waar moet je op letten bij de aanschaf van bomen voor in je tuin?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van bomen voor in je tuin?
Bomen in de tuin zijn een ware verrijking. Ze geven schaduw op hete zomerdagen en gaan zo de oververhitting tegen. Ze hebben ook een rustgevende uitstraling en kunnen een thuis zijn voor mooie vogels of andere diertjes zoals eekhoorntjes. Bovendien geven ze zuurstof. Als je graag wat lekkers uit eigen tuin eet, kan je zelfs opteren voor een fruit- of notenboom. Het heeft zeker een aantrekkingskracht om bomen in de tuin te plaatsen, maar waar moet je nu eigenlijk rekening mee houden als je wilt overgaan tot het aanschaffen van bomen voor in je tuin?

Afmetingen

Waar je in de eerste plaats rekening mee moet houden is de grootte die de boom zal hebben in de volwassen fase. Een boom kan er mooi uit zien als hij klein is, maar als diezelfde boom 20 jaar later tot 25m hoog wordt, is hij misschien niet zo geschikt om in een kleine tuin te plaatsen. Bovendien zal een hoge boom niet alleen een schaduw werpen op het terras, maar ook op de zonnepanelen boven op het dak. En dat kan dan ook weer niet de bedoeling zijn. Dus in de eerste plaats is het zinvol om te bekijken hoe groot de boom kan worden. We onderscheiden daarvoor volgende categorieën: 1e bomen groter dan 20m, 2e bomen tussen 6 en 12m, 3e bomen kleiner dan 6m. In de eerste categorie is er dan ook nog een onderscheid tussen (A) bomen hoger dan 20m en (B) bomen tussen 12 en 20m.

De wortels

Om een open deur in te trappen, bomen hebben ook wortels. De boom heeft dus ook onder de grond voldoende plaats nodig om te groeien. Hoeveel plaats hij precies nodig heeft is ook afhankelijk van de samenstelling van de bodem. De ene boom vraagt meer om een drogere ondergrond en de andere eerder een vochtige ondergrond. Sommige bomen genieten van het zonnetje en anderen hebben dan weer liever een schaduwrijke omgeving. Om er zeker van te zijn dat u lang kunt genieten van een gezonde boom, vraat u best advies voordat u overgaat tot de definitieve keuze.

Vruchten

De meeste mensen genieten ervan om vruchten te plukken in eigen tuin. In dat geval kan je kiezen voor een boom die fruit of noten voortbrengt. Als je graag appelmoes maakt, of appeltaarten bakt, kan je bijvoorbeeld een appelboom kopen. Elke fruitboom geeft mooie bloesems in de lente en genot van de vruchten in de zomer of het najaar. Het is zeker de moeite waard om het in overweging te nemen.

Schaduw

Een boom kan, indien gewenst, schaduw geven aan de woning of het terras. Daarbij moet je rekening houden met de ligging van de woning, de grootte van de boom en de afstand tot de woning. Het grote voordeel van een loofboom is dat hij in de zomer schaduw geeft door zijn weelderig bladerdak. Maar eens de herfst voorbij is en de koude komt, laat hij de zon wel door. Zodoende krijg je het lekkere najaarszonnetje binnen dat het huis toch een beetje kan opwarmen.

Conclusie: Bomen in de tuin, ja graag. Maar bezint eer je begint en zorg dat je goed geïnformeerd de juiste keuzes maakt. Een boom doet er lang over om mooi en groot te worden en je wilt er tenslotte zo lang mogelijk van genieten.

Ook interessant