Vul je bad geruisloos via de afvoer

4 juni 2014 Bron: Viega
Vul je bad geruisloos via de afvoer
Geruisloos en een mooi straalbeeld: de ondergedompelde badvulling is erg populair, maar vraagt extra aandacht op het vlak van de terugstroombeveiliging. Met de Multiplex/Rotaplex Trio F met meegeleverde DB beveiliging presenteert Viega nu ook een Belgaqua-gekeurde oplossing. Die biedt – mits een correcte installatie – duidelijke voordelen ten opzichte van andere mogelijke beveiligingen onder het bad.

De DB beveiliging is een voorgeplaatste buisbeluchter met afkortbare toegangskoker voor de Multiplex Trio F of Rotaplex Trio F, een revolutionaire gecombineerde toevoer, afvoer en overloop met motorische kegelafsluiting (optioneel) voor baden met een afvoergat van resp. 52 mm en 90mm.

De in te metselen buisbeluchter (of atmosferische stroomonderbreker) biedt voldoende beveiliging voor vloeistofcategorie 4, beter dus dan de categorie 3 die vereist is volgens de NBN EN 1717. De onderbreker zal bij onderdruk lucht zuigen in plaats van gebruikt badwater, indien het vuldeel ondergedompeld is in gebruikt badwater.

Voordelen van een beluchter zijn dat deze niet onder het bad moet geplaatst worden en dat deze daardoor bereikbaar blijft voor eventueel onderhoud en dat ze door de rozet mooi geïntegreerd kan worden in de badkamer.Installatie

De beluchter wordt tussen de badkraan en de Multiplex/Rotaplex Trio F ingebouwd in de muur boven de badrand met een zichtbaar afdekrozet en blijft dus te allen tijde bereikbaar.
  • Belangrijk is dat de beluchter achter en hoger dan de mengkraan wordt gemonteerd op ongeveer 15 cm van de badrand.
  • Achter de beluchter mag er geen afsluitkraan gemonteerd worden.
  • Bij inbouw dient de inlooprichting loodrecht tot lichtjes schuin naar beneden gericht worden. Achter de beluchter mag de leiding niet meer stijgen.

Beveiligde scheiding van het drinkwatersysteem

De Multiplex/Rotaplex Trio F voldoet dankzij dit ontwerp aan de maatstaf van hygiëne: het drinkwater dat het bad instroomt wordt door het hoogteverschil al gescheiden. Een keerklep op deze plek zorgt dat het water niet terugstroomt. In combinatie met de buisbeluchter die standaard wordt meegeleverd is een veilige installatie gegarandeerd.

Geringe inbouwhoogte

De inbouwhoogte onder het bad is altijd een belangrijk thema. Wanneer de inbouwhoogte te hoog is, dient het bad ook hoger te worden gesteld met alle nadelen van dien. Gelukkig heeft de Multiplex/Rotaplex Trio F een inbouwhoogte van slechts 11 cm, zodat er geen extra ruimte onder het bad nodig is. De Multiplex/Rotaplex Trio F kan met alle designrozetten van Viega worden uitgerust. Ook een combinatie met de elektronisch gestuurde badvulling Multiplex Trio E is uiteraard mogelijk.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo