Vrijdag 20 november 2020: Dag van de Stadsrand

  NL   19 november 2020 Bron: Arcam - BNA
Vrijdag 20 november 2020: Dag van de Stadsrand
Tijdens de Dag van de Stadsrand, een vijf uur durende live uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger op 20 november 2020, presenteren BNA Onderzoek en ARCAM samen met experts en ontwerpers de resultaten van 'Het stadsranden-lab'. In deze ontwerpstudie zijn vijf multidisciplinaire ontwerpteams op zoek gegaan naar nieuwe typologieŽn voor de stadsranden, met vijf Amsterdamse stadsranden als testcase.

In een tijd waarin we bouwen binnen de stad om de landschappen te sparen, is het belangrijk om te kijken naar de randen van onze almaar verdichtende steden. Dan blijkt dat geen rand hetzelfde is. En is het wel een rand? Of juist een zone, een membraan of pulserend gebied? Welke urgente opgaven landen hier? En hoe kunnen we via de stadsrand zowel de stad en het omringende landschap aantrekkelijker maken?

Vrijdag 20 november 2020: Dag van de Stadsrand

Integraal perspectief op de stadsrand

In thematische blokken van elk 1 uur zetten we de toekomst van de stadsrand uiteen. In het eerste uur trappen Saskia Aukema (fotograaf en verhalenverteller), Theo Baart (fotograaf en auteur Groot Amsterdam) en Floris Alkemade (Rijksbouwmeester) af met keynotes waarin ze elk vanuit een andere invalshoek de stadsrand beschouwen. Waar de een op zoek ging naar een onzichtbare grens in Amsterdam, verkende de ander hoe groot Amsterdam nu eigenlijk is. Terwijl het college van Rijksadviseurs ook ontwerpend naar (wijken in de) stadsrand ging kijken en onderzocht hoe de verschillende urgente opgaven de doorontwikkeling van de stadsrand een zetje kunnen geven.

Tussen 13.00 uur en 16.00 uur presenteren de vijf ontwerpteams hun plannen voor de vijf complexe stadsrandlocaties, en gaan ze in gesprek met diverse deskundigen, collega-ontwerpers en stadsrand-Ďgebruikersí. In deze gesprekken zijn de themaís van de plannen leidend, variŽrend van empowerment tot aan het omdraaien van de kijkrichting.

Het laatste uur is een opmars naar de tentoonstelling EndLESS Amsterdam in ARCAM, over de circulaire stad in wording, waar onder meer de resultaten van ĎHet stadsranden-labí worden getoond.

Programma en sprekers

12-13.00 uur: Dag van de Stadsrand 1: Het Stadsranden-lab
Op zoek naar nieuwe typologieŽn voor de kreukelzones van de stad.

13-14.00 uur: Dag van de Stadsrand 2: Context en experimenteerruimte
De stadsrand in regionale context: kansen voor circulariteit.

14-15.00 uur: Dag van de Stadsrand 3: Do It Yourself stadsrand
Hybride programmering van de stadsrand als kans voor lokale ondernemers.

15-16.00 uur: Dag van de Stadsrand 4: Verdichten en vergroenen
Het contrast als kans voor nieuwe woon- en recreatiemilieus.

16-17.00 uur: Opening EndLESS Amsterdam
Tentoonstelling bij ARCAM over de circulaire stad in wording.

17-18.00 uur: THE HOUSE OF ARCAM: Virtuele naborrel
ARCAM programmamaker Thijs van Roon leidt je door de tentoonstelling waarna je in roulettestijl kunt kletsen met de deelnemers aan de borrel.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo