Vreg geen voorstander van de terugdraaiende energiemeter

  BE   26 maart 2019 Bron: Bouw & Wonen
Vreg geen voorstander van de terugdraaiende energiemeter
De Vreg, de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt, geeft een negatief advies voor de uitrol van de digitale elektriciteitsmeter. Op zich is de Vreg geen tegenstander van de digitale elektriciteitsmeter, maar wel van het compensatiemechanisme die in het ontwerpdecreet Digitale Meter van de Vlaamse regering staat.

Met het systeem van de terugdraaiende teller worden eigenaars van zonnepanelen volgens de Vreg onvoldoende aangemoedigd om efficiŽnt met het net en hun energieverbruik om te gaan. Bovendien blijkt uit resultaten van de Vreg simulator dat ĎefficiŽnte prosumentení juist een voordeel kunnen doen met een digitale meter Ďdie niet terugdraaití. Dit is in het algemeen belang, want een efficiŽnter gebruik van het net leidt tot een lagere factuur voor iedereen.

Daarom is de Vreg geen voorstander van het nieuwe artikel 49/1, dat met ťťn van de amendementen aan het ontwerpdecreet wordt toegevoegd. Met dit artikel blijft het terugdraaien van de teller mogelijk voor een periode van 15 jaar. Daarnaast gaat artikel 49/1 in tegen de onafhankelijkheid van de Vreg en haar exclusieve tariefbevoegdheid.

Vlaams minister voor Energie Lydia Peeters wil het negatieve advies van de VREG over de invoering van de digitale energiemeter naast zich neerleggen. "Wat mij vooral vreemd voorkomt, is dat de VREG eerst wel voorstander was van de regeling voor de uitrol van de digitale meter zoals we ze hebben uitgewerkt. Ik hoop dat het Vlaams Parlement het decreet met de amendementen volgende week zal goedkeuren zoals we het in de commissie Energie hebben goedgekeurd", zegt Peeters in "De wereld vandaag".

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo