Vraag naar klimaatplafonds voor energiezuinige kantoorgebouwen stijgt

3 november 2021 Bron: Two Cents
Vraag naar klimaatplafonds voor energiezuinige kantoorgebouwen stijgt
Bij de bouw of renovatie van een kantoorgebouw komt heel wat kijken. De juiste verlichting en een aangenaam en gezond binnenklimaat bepalen immers de productiviteit en gezondheid van de werknemers. Nu veel bedrijven de werknemers opnieuw vaker op de fysieke werkvloer verwelkomen, groeit de nood om de kantooromgeving aan te pakken. De geÔntegreerde plafondoplossingen van kreon bieden naast verlichting en akoestiek ook koeling, verwarming en ventilatie in ťťn aan. Het plafond is bovendien compatibel met hernieuwbare energiebronnen en het energieverbruik daalt drastisch in vergelijking met traditionele HVAC-installaties. Het kantoorgebouw is zo niet enkel comfortabel en gezond, maar ook energie-efficiŽnt en futureproof. De vraag naar klimaatplafonds is dan ook in opmars, zeker nu synthetische koudemiddelen voor HVAC-installaties stelselmatig verboden worden.

Vraag naar klimaatplafonds stijgt

In 2030 mag er volgens de Europese regelgeving nog slechts 20% van de huidige geproduceerde synthetische koudemiddelen - een stof die gebruikt wordt als medium voor het transport van warmte Ė nieuw op de markt gebracht worden. Dit koudemiddel is de drijvende kracht in heel wat koelinstallaties maar is ook bijzonder schadelijk voor het milieu. Mede door de uitfasering van die koudemiddelen maar ook omwille van de energie-efficiŽntie, het comfortniveau ťn de designmogelijkheden, stijgt de vraag naar klimaatplafonds.

ďDe hele sector wordt gedwongen na te denken over alternatieve en meer milieuvriendelijke manieren om het binnenklimaat te controleren. Door het aankomend verbod op koudemiddelen waarop heel wat klassieke koelinstallaties draaien, wordt er meer nagedacht over nieuwe en groenere manieren van koelen. Zonder in te boeten op de kwaliteit van het binnenklimaat. Er is vandaag vooral een opportuniteit voor zij die aan een bouwproces beginnen, die serieuze renovatiewerken plannen of waar de koelinstallatie sowieso aan vervanging toe isĒ, aldus Johan Van Acker, ceiling solutions expert bij kreon.

Vraag naar klimaatplafonds voor energiezuinige kantoorgebouwen stijgt

Full-option plafond op maat gemaakt

Een goed en gezond binnenklimaat op kantoor kan bereikt worden door lucht, temperatuur, licht en akoestiek in rekening te brengen. Kreon Ceiling Solutions biedt de mogelijkheid om klimaatregeling (koeling en verwarming), verlichting, ventilatie, geluidsabsorptie- en demping en zelfs audio te combineren in ťťn plafondoplossing. Zoín full-option koelplafond kan steeds op maat gemaakt worden en houdt rekening met de architectuur van het gebouw, de duurzaamheid en de efficiŽntie. Structuur, reliŽf, symmetrische schaduwvoegen brengen anonieme plafonds tot leven en creŽren een gepersonaliseerd design.

Naadloze integratie van koeling, verwarming, ventilatie en verlichting

De zichtbare of onzichtbare ventilatieroosters in het kreon Ceiling Solutions assortiment zorgen voor een elegant ventilatiesysteem en voorzien het kantoor van verse lucht. De koeling en verwarming wordt gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak, zonder tocht en lawaai. In de zomer absorbeert het gekoelde plafond de overtollige warmte en wordt de ruimte afgekoeld via straling. In de winter straalt het plafond de warmte rechtstreeks naar mensen en oppervlakken. De audiosystemen met hoogtechnologische luidsprekers creŽren op hun beurt een optimale audio-ervaring zonder afbreuk te doen aan de visuele esthetiek van de ruimte. Dankzij de perfecte integratie van verlichtingsarmaturen genieten de werknemers van de gepaste verlichtingssterkte in combinatie met de juiste lichtkleur en -weergave om comfortabel te werken.

Vraag naar klimaatplafonds voor energiezuinige kantoorgebouwen stijgt

Milieuvriendelijk en duurzaam

Het energieverbruik bij klimaatplafonds daalt drastisch in vergelijking met traditionele HVAC-installaties wegens de grote efficiŽntie en de lage inertie van het systeem. Er is namelijk geen extra voeding nodig om airco units te laten draaien, zodat het elektriciteitsverbruik van de volledige klimaatregeling geminimaliseerd wordt. Het klimaatplafond is daarnaast ook compatibel met hernieuwbare energiebronnen zoals lucht-water- of aardwarmtepompen dankzij het lage temperatuurverschil dat nodig is voor de werking van het systeem. De koeling wordt verkregen met een temperatuur van slechts 17-19įC, de verwarming kan op temperaturen die niet hoger liggen dan 30-40įC. Bovendien is er geen extra voeding nodig omdat klimaatplafonds niet werken met bewegende onderdelen of bewegende ventilatoren. Ook de warmtedrager in het klimaatplafond is volledig vervaardigd uit recycleerbaar koper en aluminium. Een specifiek ontworpen en gepatenteerd 'WLT'-ontwerp van de warmtedrager minimaliseert het gebruik van grondstoffen en maximaliseert de energieoverdracht.

"Om optimaal gebruik te kunnen maken van restwarmte en geothermie, gaat men Ė net zoals bij warmtepompen - best op zoek naar afgiftesystemen die koelen op hoge temperatuur en verwarmen op lage temperatuur. Dat zijn bij voorkeur systemen zoals vloeractivering en klimaatplafonds. De systemen van kreon zijn dan een zeer geschikte oplossingĒ, aldus Geert Debruyn, expert energie-efficiŽntie en duurzaam bouwen en hoofd van studiebureau GDb engineering

Vraag naar klimaatplafonds voor energiezuinige kantoorgebouwen stijgt

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo