Verbouwen

Voormalig museum omgebouwd tot wooncomplex

Het voormalig Kralings Museum aan de Hoflaan in Rotterdam is verbouwd tot een woongebouw met drie luxe appartementen. Er is in het nieuwe ontwerp gebruik gemaakt van de bestaande installatiestructuur, alleen is voor de twee woonlagen een compleet nieuw ontwerp gemaakt. Bij het ontwerp voor Casa K was de uitdaging voor PEÑA architecture om het raamloze souterrain en de begane grond één geheel te laten worden binnen de grenzen van het beschermd stadsgezicht van de Hoflaan. Ook heeft architect Gabriel Peña een volledig interieurontwerp gemaakt, laat zijn bureau weten.

“Alle kasten in de werkkamer, de slaapkamer en de opslagruimte maken onderdeel uit van het ontwerp. De keuken is volledig op maat gemaakt op basis van een programma van eisen dat de architect samen met de opdrachtgever heeft opgesteld. Er is een verlichtingsplan ontworpen en een materiaal- en kleurkeuze voor het gehele huis gemaakt en uitgevoerd.”

Centraal element in het ontwerp is een in notenhout uitgevoerde kubus, waarlangs een trap loopt. Het volume staat op de kelderverdieping en steekt door de begane vloer uit, met rondom beloopbaar glas. Dit glas zorgt tegelijkertijd voor daglichttoetreding naar het souterrain. Op dit niveau is weer een badkamer in de kubus gebouwd.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant