Verbouwen

Voorkom schimmel op de muur met deze tips

Voorkom schimmel op de muur met deze tips
Schimmel op de muur is lelijk en geeft je woning een onverzorgd uiterlijk. Daarbij is het ook nog eens schadelijk voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om schimmelvorming te voorkomen en al bestaande schimmel weg te halen. In dit artikel geven we je enkele handige tips om schimmel op de muur te voorkomen en te verwijderen.

Tip 1: Zorg voor goede ventilatie

Een van de belangrijkste oorzaken van schimmel op de muur is een gebrek aan ventilatie. Schimmels zijn namelijk dol op vervuilde, vochtige lucht. Wanneer je alles gesloten hebt en je bent met een paar mensen in huis, ontstaat er alleen al snel vervuilde, vochtige lucht door onze ademhaling. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de ramen openzet, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals badkamers en keukens. Daarnaast kun je overwegen om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren, dat ervoor zorgt dat vochtige lucht naar buiten wordt afgevoerd. Overigens is dit ook beter voor energierekening. Het is namelijk makkelijker om droge lucht te verwarmen dan vochtige lucht; een win-win situatie dus!

Tip 2: Houd het vochtgehalte laag

Schimmels gedijen dus goed in een vochtige omgeving en daarom is het ook belangrijk om het vochtgehalte in huis zo laag mogelijk te houden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld na het douchen of koken direct de condens van de ramen te verwijderen en goed te ventileren. Daarnaast is het ook aan te raden om een vochtvreter of luchtontvochtiger te gebruiken in vochtige ruimtes. Zeker bij oudere woningen die op een plek liggen waar het grondwater hoog is, kan een luchtontvochtiger veel goed doen.

Tip 3: Repareer lekkages direct

Een lekkage kan ervoor zorgen dat er vocht in de muren trekt, wat ideale omstandigheden creëert voor schimmelgroei. Het is daarom belangrijk om lekkages direct te repareren en eventuele waterschade zo snel mogelijk te herstellen. Controleer regelmatig je waterleidingen, dakgoten en kranen op mogelijke lekkages.

Tip 4: Isolatie is essentieel

Een goede isolatie van je woning kan helpen om vochtproblemen en dus schimmelvorming tegen te gaan. Zorg ervoor dat je muren, vloeren en plafonds goed geïsoleerd zijn, zodat er geen condens kan ontstaan. Daarnaast kun je overwegen om dubbel glas te plaatsen, wat ervoor zorgt dat warmte beter wordt vastgehouden en er minder kans is op condensvorming. Vocht kan dus niet zo snel naar binnen. Maar, houd er wel rekening mee dat vocht dat zich al in de woning bevindt, ook minder snel naar buiten kan. Heb je je huis geïsoleerd, dan is ventilatie nog belangrijker. Het beste kun je dan een ventilatiesysteem aan laten leggen.

Tip 5: Regelmatig schoonmaken en schimmel verwijderen

Het regelmatig schoonmaken van je huis helpt niet alleen bij het verwijderen van bestaande schimmel, maar voorkomt ook nieuwe schimmelgroei. Maak regelmatig de badkamer grondig schoon met een desinfectiemiddel en controleer andere vochtige ruimtes zoals de keuken op mogelijke schimmelplekken. Als je ziet dat er ergens vlekjes op de muur komen, dan is het heel belangrijk om snel actie te ondernemen. Je kunt zelf met een spons, zo heet mogelijk water en een scheut chloor aan de slag gaan. Draag dan wel een mondkapje ter bescherming. Bij ernstige gevallen en op plekken waar je veel verblijft, is het handiger een expert in te huren. Deze kan bijvoorbeeld in de woonkamer schimmel verwijderen met een speciaal middel waardoor de schimmel weggaat en -blijft.

Tip 6: Gebruik schimmelwerende verf

In een vochtig huis of in een vochtige ruimte zoals de badkamer of keuken, heb je ook veel baat bij het gebruik van schimmelwerende verf. Het gebruik van schimmelwerende verf is een goede preventieve maatregel. Deze speciale verf bevat stoffen die de groei van schimmels remmen en zo kun je de kans op nieuwe schimmelvorming verminderen.

Het effect op je gezondheid

Schimmel is slecht voor je gezondheid en misschien heb je niet eens door dat het daarvan zou kunnen komen. Loop je al langer met klachten rond als niezen, een loopneus en een kriebelhoest? Het kan goed door de schimmels komen! Bij langdurige blootstelling aan de sporen van schimmels kun je ernstigere klachten ontwikkelen, zoals astma of irritaties en ontstekingen aan je bindweefsel. Kortom, het is een punt wat je zeker niet moet onderschatten.

Door deze tips toe te passen kun je de vorming van schimmel op de muur effectief voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen en alert te zijn op eventuele vochtproblemen in huis. Zo kun je wonen in een schimmelvrije, gezonden leefomgeving!

Ook interessant