Voorbereidingen voor het plafond van de kelder (foto update)

Bron: Bouw & Wonen
Begin deze week heeft u kunnen zien hoe de muren van de kelder zijn gestort in de klassieke bekisting. Nu het beton hard genoeg is om de bekisting aan de binnenzijde van de kelder te verwijderen, kan men starten met de voorbereidende werkzaamheden voor het plafond van de kelder. Ook dit plafond wordt gestort in beton op een bekisting. De bekisting zal precies moeten aansluiten op de keldermuren. Deze betonnen constructie is straks niet alleen het plafond van de kelder, maar vormt ook de vloer voor een deel van de living en keuken.

Hoogte bepaling van de nieuwe vloer

De betonplaat boven de kelder wordt 30 centimeter dik. Omdat de vloer juist moet aansluiten op het oude deel van de woning, is het belangrijk dat de hoogte van dit beton exact wordt bepaald. Hiervoor gebruikt men de 'pas', een blauwe lijn die op alle muren van de bestaande woning met een smetkoord is aangebracht. Deze lijn staat op exact 1 meter hoogte van de toekomstige vloerafwerking. Op de bestaande vloer wordt straks een laag van 2 centimeter Recticel Eurofloor isolatie aangebracht. Bovenop de kelder zal 9 centimeter isolatie komen. Men heeft nu bepaald waar de onderkant van het dak van de kelder zal komen, dat is dus de hoogte waar de bekisting komt te liggen.

Bekisting voor het dak van de kelder
De hoogte van de bekisting wordt exact bepaald.

Bekisting voor het dak van de kelder
De grote groene balken die eerst voor de bekisting van de keldermuren zijn gebruikt, zullen straks dienst doen voor de bekisting van het kelderplafond. Ook beschermen deze balken de keldervloer, waarop de stempels komen te staan om de bekisting en het gewicht van het beton te dragen.

Bekisting voor het dak van de kelder

De bekisting is klaar. Ook het trapgat naar de kelder is niet vergeten, daar zal straks nog een extra houten omkadering voor worden gemaakt zodat het beton niet de kelder in kan stromen.

De komende dagen zal de aannemer staalnetten bevestigen aan de wapening van de keldermuren. Dikke stalen balken nabij het trapgat geven de betonnen constructie straks extra stevigheid. Wordt vervolgd!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo