Algemeen

Voorakkoord in de sector Stoffering en Houtbewerking

De sociale partners uit de sector Stoffering en Houtbewerking (de houtbewerkers en meubelbedrijven) bereikten vrijdag 8 april een voorakkoord over de collectieve arbeidsovereenkomst voor de jaren 2005-2006 dat rekening houdt met de moeilijke economische situatie in de sector.

Het voorakkoord voorziet een loonsverhoging van 4% voor de periode 2005-2006. In deze 4% zitten de indexaanpassingen en een baremieke loonsverhoging vervat. Op het vlak van arbeidsorganisatie breiden de sociale partners van de houtsector hun CAO over flexibiliteit uit tot de in het IPA (interprofessioneel akkoord) voorziene 130 overuren. De eerste 65 overuren worden in onderling overleg tussen arbeider en werkgever gerecupereerd of uitbetaald. Bij uitbetaling geven ze recht op een overloon van 20%. De andere 65 overuren worden gerecupereerd.

De systemen van brugpensioen op 58 jaar (met anciënniteitsvoorwaarden), tijdskrediet en outplacement blijven behouden. De fietsvergoeding wordt opgetrokken tot 0,15 euro per km. De sector werkt voort aan een tweede pensioenpijler.

Het voorakkoord tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties houdt in dat er in de hout- en meubelsector geen bijkomende onderhandelingen zullen plaatsvinden op bedrijfsvlak en dat de sociale vrede gegarandeerd blijft. Het ontwerp wordt nu voorgelegd aan de achterban.
Build for Life