Voor het eerst kunst kopen? Hier moet je op letten

16 juni 2021 Bron: Bouw & Wonen
Voor het eerst kunst kopen? Hier moet je op letten
Ben je op zoek naar een uniek item om je woonkamer mooier mee te maken? Of wil je een fraai kunstwerk aan de muren van je kantoor hebben hangen? Dan is kunst zeker iets voor jou. Er is namelijk zoveel verschillende soort kunst te koop dat er voor iedere smaak wel iets te scoren is. Voor de eerste keer kunst kopen kan spannend zijn. Daarom lees je in dit artikel enkele handige tips waar je aan kunt denken wanneer je voor het eerst een kunstwerk aan wilt schaffen.

Bedenk wat je echt mooi vindt

Kunst kopen begint natuurlijk bij je eigen smaak; wat vind je mooi en wat zou je aan de muren willen hebben hangen? Omdat we het hier over chte kunst hebben in plaats van een standaard schilderij dat je bij de IKEA koopt, is het goed om op de hoogte te zijn van wat het aanbod precies is. Bezoek daarom musea en of galleries om zo te bepalen wat je wel of niet mooi vindt.

Een kunstwerk is over het algemeen niet goedkoop en moet dus wel echt een goede investering zijn. Wie weet vind je het werk van Vincent van Gogh wel heel mooi of kom je erachter dat je dol bent op minimalistische kunst. Hoe meer kunstwerken je bekijkt, des te beter je een eigen smaak kunt ontwikkelen. Op basis daarvan kun je aan op zoektocht gaan.

Bepaal je eigen prijs vooraf al

Zoals gezegd betaal je meestal wel het nodige voor een mooi kunstwerk. Daarom is het verstandig om vooraf voor jezelf al te bepalen wat je budget is. Op basis daarvan kan je zoektocht beginnen en kun je ook binnen dat budget kijken naar wat je wel of niet mooi vindt. Onthoud hierbij dat een uniek exemplaar van een bekende schilder duurder is dan een kunstwerk waar meerdere uitvoeringen van zijn gemaakt.

Veel mensen denken dat ze met een beperkt budget geen bijzondere kunstwerken kunnen aanschaffen. Dat is gelukkig niet het geval. Verdiep je met zon budget bijvoorbeeld eens in zogeheten edities. Dat zijn unieke kunstwerken die in een bepaalde oplage worden geproduceerd. Kortom: er zijn meerdere versies van hetzelfde kunstwerk. De kunstenaar heeft ieder werk genummerd en gesigneerd. Het grote voordeel hiervan is dat zon kunstwerk net iets goedkoper is dan een cht unieke uitvoering.

Let op authenticiteit van kunstwerk

Tot slot moet je goed letten op de authenticiteit van een kunstwerk. Je stapt niet voor niets de kunstwereld in; daar wil je wel een authentiek schilderij of kunstwerk voor terug. Hierbij moet je weten dat kunst kopen altijd op basis van vertrouwen is. Dat houdt in dat je een kunstenaar mag geloven dat hij of zij het kunstwerk gemaakt heeft. Een cht uniek stuk beschikt overigens ook altijd over een handtekening.

Meestal vind je zon handtekening op het kunstwerk zelf en in sommige gevallen op het bijbehorend certificaat. Heb je twijfels over de echtheid van een kunstwerk dat je aan wilt schaffen? Geen zorgen: je kunt hier altijd naar vragen in de kunstwereld. Niemand wil natuurlijk valse kunst aanschaffen voor de hoofdprijs. Meer inspiratie nodig voor het inrichten van je huis? Lees hier meer over de ultieme interieurgids over het combineren van trends met persoonlijke smaak.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo