Algemeen

Volop mogelijkheden in de bouw voor afgestudeerden

Deze week beëindigen 4.500 leerlingen met succes hun bouwopleiding in het BSO of TSO. Zowat 2.750 van hen zullen zich aanbieden op de arbeidsmarkt. De anderen studeren verder en kiezen voor een 7de specialisatiejaar of voor het hoger onderwijs. De bouwsector verwelkomt deze afgestudeerden en hoopt dat ze een job zoeken in de lijn van hun opleiding. Ondanks de moeilijkere economische periode staan er vandaag nog steeds 1.300 jobs open bij de Vlaamse bouwbedrijven. Door de vergrijzing is er extra nood aan jonge gemotiveerde krachten om degenen die met pensioen gaan te vervangen.

Bouwunie roept de jongeren op om zonder vooroordelen de arbeidsmarkt te betreden. ‘We merken dat jongeren vaak denken dat ze met hun studiegetuigschrift al volleerd zijn en hoge jobeisen stellen”, signaleert Geert Ramaekers, directeur Vorming bij Bouwunie. “Dat de jongeren in het begin een lager rendement halen, is geen probleem voor de bedrijven. De juiste werkhouding, m.n. inzet, leergierigheid, stiptheid, een accurate uitvoering en een goede teamspirit, zijn ook erg belangrijk in de bouw en dit onderschatten de jongeren al eens.”

Tot slot vraagt Bouwunie de jongeren om alle bedrijven een kans te geven. Al te vaak mikken ze enkel op grote bouwbedrijven omdat ze denken dat deze een betere verloning aanbieden. Maar kleinere bedrijven bieden vaak meer leermogelijkheden, jobvariatie en verantwoordelijkheid, voor eenzelfde aantrekkelijk loonpakket.

Ook interessant


Build for Life